Kredi borcundan yakınan üniversite mezunları ertelemeye ilgi göstermedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Ekim 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenim ve katkı kredisi borcunu ödemeyen 'üniversite mezunlarına haciz işlemi başlatılmasının işsizleri sıkıntıya soktuğu' şeklindeki eleştiriler üzerine hükümet, kredi borçlarına erteleme imkanı getirdi.

Ancak mayıs ayında yürürlüğe giren kanuna ilgi beklendiği gibi olmadı. Kanunun çıkmasından sonra Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (Yurtkur) öğrenim ve katkı kredisinin ertelenmesi için sadece 8 bin 503 kişi başvurdu. Bunlardan da şartları uyan 2 bin 583 kişinin borçları bir yıl ertelendi. Bir sosyal güvenlik kuruluşuyla ilişkisi bulunan ve borcunu zamanında ödemeye başlamayan 5 bin 920 kişinin başvurusu reddedildi. Bu yıl öğrenci kredisi borcunu ödemeye başlayacak 150 bine yakın kişiyle, halen ödeme yapan 400 binden fazla kişiden borcunun ertelenmesini isteyenlerin sayısının 8 bin 500'le sınırlı kalması dikkat çekti.

Sosyal güvenliği olana erteleme yok

Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak, mağduriyetlerin önlenmesi için işsizlerin borçlarını ertelemeyi kendilerinin istediğini, kanunun çıkmasından sonra da başvuruları almaya başladıklarını hatırlattı. Erteleme için daha fazla başvuru beklediklerini anlatan Albayrak, "Aslında 150 binin üzerinde kişinin başvuru potansiyeli vardı. Demek ki öyle düşünüldüğü gibi üniversite mezunlarından çok fazla işsiz yok, rakamlar bunu gösteriyor." dedi. Başvuruları incelediklerini ve müracaatta bulunanların sosyal güvenlik kurumlarıyla bağlantılarının olup olmadığını tek tek araştırdıklarını kaydeden Albayrak, "Başvuru yapanların çoğunluğunun SSK kaydına rastladık. Bazıları birkaç ay sigortalı, bazıları bir yıl çalışıp ayrılmış gözüküyor. Ama kanunda geçen 'sosyal güvenlik kuruluşlarıyla ilk defa ilişkilendirildiğinin tespitine kadar' ifadesi sebebiyle birkaç ay sigortalı olanların da borçlarını erteleyemiyoruz." diye konuştu.

Albayrak'a göre, bazılarına erteleme cazip gelmiyor. Çünkü ertelenen borç yıllık Toptan Eşya Fiyat Endeksi'ne göre (TEFE) artırılıyor. Borcunu erteletmek isteyen eski borçluların ise önünde 'borçlarını aksatarak ödemeleri' engeli bulunuyor. Borçlarını hiç ödemediği için icra takibine verilen, borcunu bir kez bile olsa zamanında ödemediği için 'aksatarak ödeyenler' kapsamına girenlerin borçları ertelenmiyor. Eski borçlulardan telefon ve e-posta ile bu durumu öğrenenler hiç başvuru yapmıyor.

26 Mayıs 2006 tarihinde yürürlüğe giren kanuna göre, şartları uygun olan üniversite mezunlarının 'öğrenim ve katkı kredisi borçları birer yıllık sürelerle ertelenebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber