Yargıtay'ın hızına yetişilemiyor

Haber Giriş : 25 Ekim 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9 milyon sabıkalı bulunan Türkiye'de yargı rekorlara imza atıyor. Yargıtay yılda 518 bin, günde 2 bin 242 dosyayı karara bağlıyor.

TÜRKİYE'DE yargı sistemi bir yandan sorunlarla boğuşurken Yargıtay'dan bir günde çıkan dosya sayısı rekora koşuyor. Yargıtay verilerinden yapılan derlemeye göre, 8 saat mesai uygulaması göz önüne alındığı takdirde, Yargıtay'dan 1 saatte 280, dakikada ise 5 dava dosyası çıkıyor. 9 milyon sabıkalı bulunan Türkiye'de her yıl Yargıtay'a ortalama 774 bin dosyanın temyiz için geldiği tespit edildi.

250 üye çalışıyor

Yargıtay'da 21 hukuk ve 11 ceza dairesinde toplam 250 Yargıtay üyesi görev yapıyor. Yargıtay üyeleri bir yıl içerisinde önlerine gelen yaklaşık 774 bin dava dosyasını karara bağlamak için yoğun bir mesai harcıyor. 150 savcı ve 200 tetkik hakimin de ön incelemelerini yaptığı dava dosyalarının büyük bir bölümü bir sonraki yıla devrediliyor. 2005 yılı verilerine göre Yargıtay'dan günde yaklaşık 2 bin 242 dosya çıkıyor.

Hırsızlık veraset ve boşanma

Türkiye'de ceza davaları arasında en çok işlenen suçun ?hırsızlık' olduğu tespit edildi. 2004 yılında 251 bin 970 kişi hırsızlık suçunu işlediği gerekçesiyle yargılandı. Hukuk davalarında da veraset ve boşanma davaları başı çekiyor. Bir yıl içerisinde 321 bin veraset davası açılırken aynı yıl 157 bin kişi boşanma talebiyle dava açtı.

?Zamanında inceleyemeyiz'

Hırsızlık ve sahtecilik suçlarına bakan Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Aydın, haftada ortalama bin dosya geldiğini belirterek ?Ben bu dosyaların hepsini bir haftada inceleyemem. Benim üye sayım, tetkik hakim sayım, personel sayım buna elvermez. Yaklaşık bin dosyanın ortalama yarısını karara bağlayabiliyoruz. Bunu da tetkik hakimlerin geceli gündüzlü çalışmasıyla sağlıyoruz' dedi.

Zamanaşımı tehlikesi

Tüm çabalarına rağmen davaların büyük bir bölümünde zamanaşımı tehlikesi olduğunu kaydeden Aydın, ?Yerel mahkemeler yeni yasa çıkacak diye dosyaları zamanında karara bağlamadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da yeni yasayı bekledi. Başsavcılığın gönderdiği dosyalar daha sonra dairelerde bekledi. Yasa bozması yapıp dosyaları yerel mahkemelere gönderen dairelerin uygulamaları zamanaşımına uğrayan dava sayısını daha da arttıracak' dedi.

Sabıka dosyamız kabarık

ADLİ Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü yetkilileri 9 milyon sabıka kaydının bulunduğunu, bu rakamın içinde 100 kez suç işleyip 100 kez mahkum olanların da bulunduğunu belirterek, şöyle dediler: ?Kişi 100 kez suç işlemişse 100 kez sabıkası olur. Bu nedenle 9 milyon sabıkanın 9 milyon kişiye ait olduğunu söylemek doğru değil. Kişi bazında bir araştırmamız olmadı.'

Adli Sicil Kanunu'na göre kişinin sabıka kaydını sildirebileceğini de belirten yetkililer, 9 milyon sabıka arasında memnu haklarının iadesini almamış hükümlülerin bulunduğunu vurguladılar. Kişinin daha önce mahkum olduğu suçu tekrar işlememesi veya daha ağır bir cezayı gerektiren mahkumiyetinin olmaması halinde adli sicil sabıka kaydı silinebiliyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber