Askeri ücret kalksın

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Ekim 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koç Başekonomisti Cevdet Akçay, "Asgari ücret 500 liraysa, 400 liraya çalışmaya razı bir sürü insan var. Veremiyorsun 500'ü, mecburen kayıtdışında kalıyor. Nesi mantıklı bunun" dedi

Beşinci gözden geçirme çalışmaları için geçen hafta Türkiye'de olan IMF'nin gündemde yeni stand-by olmadığı yönünde sinyaller vermesi bazı kesimler tarafından sevindirici bulunurken, Koç Finansal Hizmetler Başekonomisti Cevdet Akçay, "Yeni stand-by'a gerek olup olmadığına şimdiki bittiğindeki Türkiye'ye bakılarak karar verilebilir. Ancak Türkiye'nin kesinlikle IMF'yle yoluna devam etmesi gerekiyor" dedi. Bunun sebebini "Çünkü kontrolden çıkmaya çok meyilliyiz" diye açıklayan Akçay, "Bunu bu sene başında gördük; hükümet IMF'yi kovuyordu. 'Gerekirse parasını veririz, gider' gibi konuşuluyordu. Ne olurdu yapsaydık? IMF'nin stand-by'ında olmayan bir Türkiye mayıstaki son krize girseydi, geçmiş olsun, dükkan kapanırdı" yorumunu yaptı. IMF'nin çıkması durumda Avrupa Birliği'nin (AB) devreye gireceğini belirten Akçay'a göre, "AB, IMF'ye göre daha belalı." "O kriter, bu kriter derken, iyice tepemizde olacaklar" diyen Akçay, şöyle devam etti: "IMF daha iyisidir bence; iyi polis IMF, kötü polis AB. Yani kurtulacağını sanmasın Türkiye. Kurtulmaması da lazım. Bir süre daha tepemizde birilerinin sopasının durması gerekiyor maalesef."

ÜCRETLE UĞRAŞSINLAR

Cari açık ve ihracatçıların döviz kuru şikayetlerine yönelik de farklı yaklaşan Cevdet Akçay, cari açığın çaresinin ihracat olduğunu vurgulamakla birlikte, "Ama ihracata da kurla çare bulunamaz. İhracatçıların yüklendikleri yerler de tamamen yanlış. Yani İngilizce'deki deyimle 'Yanlış ağaca haykırıyorlar'" görüşünde. "Gidip hükümete 'Asgari ücreti kaldırın' desinler" diyen Akçay, "500 liraysa asgari ücret, 400 liraya çalışmaya razı bir sürü insan var. Veremiyorsun 500'ü, mecburen kayıtdışında kalıyor. Aklı başında her iktisatçıya sorun, 'Asgari ücret salakça bir şeydir' der. Toplumsal refah kaybıdır asgari ücret. Çalışmak isteyenle, çalıştırmak isteyenin buluşmasını önlüyorsunuz. Onlar yine buluşuyorlar ama sistem dışında buluşuyorlar. Nesi mantıklı bunun?" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber