Kim bu yetkililer?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Ekim 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tecavüzle hamile kalan ve hastanede doğum yaptıktan sonra ailesine teslim edilen 15 yaşındaki Naile Erdaş'ın töre kurşunuyla öldürülmesinde adli yetkililerin ihmali olduğu öne sürüldü. Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe, yetkililerin Naile'yi 'öldürüleceğini bile bile' ailesine teslim ettiğini söyledi. Özgökçe, "Onu ailesine vermek 'Alın öldürün' demektir" dedi. İçişleri Bakanlığı da olaya ilişkin soruşturma başlattı.

Başkale ilçesinde yaşayan Naile Erdaş tecavüz sonucu hamile kalmıştı. Naile bunu ailesinden gizlemiş, rahatsızlanıp Başkale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığında hamile olduğu ortaya çıkmıştı. Doktorlar Naile'nin töre kurşununa kurban gidebileceğini göz önünde bulundurarak durumu polise bildirmişti. Ancak buna rağmen, Naile doğumdan sonra ailesine teslim edilmiş ve ağabeyi tarafından sokak ortasında kurşunlanarak öldürülmüştü. Tecavüz sonucu doğum yaptığı için savcılık kararıyla birkaç gün hastanede tutulan Naile'nin doktorların uyarısına rağmen "Bir şey olmaz. Cinayet işlerlerse bunun cezası 36 yıl hapis olur" diye, ailesine verildiği ileri sürüldü.

Van Kadın Derneği Başkanı Özgökçe, Naile'nin doğan bebeğini yetkililerin gözetim altına aldığını, ancak bölge yapısı bilinmesine rağmen annenin ailesine teslim edildiğini, bunun da büyük ihmal olduğunu söyledi.

'Bölgeyi bilmiyorlar'

Özgökçe, Naile'nin ailesine teslim edilmesinin 'Resmen alın öldürün' anlamına geldiğini belirterek, şöyle dedi: "Bu cinayette kesinlikle yetkililerin ihmali var. Doktorlar üzerine düşeni yapmış ancak savcı Naile'yi ailesine teslim etmiş. Buraya gelen yetkililer ne yazık ki bölgeyi tanımıyor. İki yıl önce Özalp'te Nazime Alır isimli bir kadın öldürüleceği korkusuyla kaymakama sığınmıştı, kaymakam Ömer Özcan kendisine gıda yardımı yapmıştı. Nazime daha sonra kocası tarafından benzinle yakılarak öldürüldü. Naile gibi tecavüze uğradıktan sonra ailesine verilen biri öldürülmese bile intihara zorlanır. Kaldı ki Başkale gibi bir yerde bunun aksini düşünmek mümkün değildir. Başkale, Van'ın en tutucu yeridir, sokakta kadın yoktur."

İki müfettiş soruşturuyor

Naile Erdaş cinayetinde ihmal olup olmadığının araştırılması için İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı. Görevlendirilen iki müfettiş bayram sonrası Başkale ilçesinde inceleme yapacak.

Soruşturmanın Başkale Cumhuriyet Savcılığı üzerinde yoğunlaştırılacağı öğrenildi. Cinayet öncesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili Başkale Cumhuriyet Savcılığına bir dosyanın gönderildiği, ancak savcılığın dosyaya takipsizlik kararı verdiği belirtilirken, olayda Emniyet'in de ihmalinin olup olmadığı araştırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber