Kars'ta aşıklar kış gecelerini ısıtıyor/Video

Kars yöresinin önemli gelenekleri arasındaki aşıklık kültürü, düzenlenen "Aşıklar Gecesi" ile yaşatılıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2016 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sarıkamış Belediye Başkanlığınca düzenlenen programlara ilçe merkezi ve köylerden her yaş grubundan vatandaşlar katılıyor. Belediye Düğün Salonunu dolduran dinleyiciler, aşıkların türküleriyle bazen hüzünleniyor, bazen de aşıkların atışmasıyla neşeleniyor.

Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen aşık Erol Ergani, Mustafa Aydın, Muhlis Denizer, Kul Nuri, Fikret Ünal ile Yüksel Öztürk, program kapsamında 3 saat türkü söyledi, atışma yaptı.

Programda konuşan Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Kars ve Sarıkamış bölgesinde bu kültürün sağlam geçmişi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bir toplum gelenekleri, görenekleri, ananelerinden uzaklaştıkça o toplum hangi alanda olursa olsun bir ayağı eksik olarak ilerler. Toplumun en önemli ayaklarından birisi kültürdür, geleneklerdir. Bizler Türk toplumu olarak kültürümüze, geleneklerimize bağlı bir milletiz. Bundan da asla uzaklaşmamalıyız. Yeni neslimizin özellikle bizim kültürümüzün temel öğelerini bilmesi görmesi lazım."

Belediye Başkanı Göksal Toksoy da aşıklık kültürünün bölgenin vazgeçilmezlerinden olduğunu belirterek, binlerce yıllık geleneğin günümüze kadar ulaşmasının önemine değindi.

Bu kültürün yaşatılması için imkanlar dahilinde çaba sarf ettiklerini, kış gecelerinde vatandaşlar için program düzenlediklerini ifade eden Toksoy, "Aşıklık kültürüne önem veren bir toplumuz. Eskiden aşıklar, uzun kış gecelerinde insanlarımızı hem eğlendirir, hem hüzünlendirir, hem de düşündürürlerdi. Yeni nesillerin bu kültürü çok iyi bilmesi ve özümsemesi lazım ki, gelecek kuşaklara aktarılsın "diye konuştu.

Halk ozanı Erol Ergani de, amaçlarının aşıklık kültürünü gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi. Aşıklar gecesine katılanların çoğunluğunun gençlerden oluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ergani, "Biz de gençlerimizi görünce çok mutlu oluyoruz" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber