Danıştay kararı MEB'e yaradi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Ekim 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışına lisanüstü öğrenci göndermesini engellemek için Danıştay'a ?yürütmeyi durdurma? başvurusu yapan YÖK, ilginç bir kararla karşılaştı. Danıştay 8. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı aldı, ancak karar MEB'in lehine sonuçlandı. Kararda, başvurunun sadece 'mülakat'la ilgili bölümünün yürütmesi durduruldu, diğer konularda ise ?hukuka aykırı? herhangi bir aksaklığın olmadığı ifade edildi. Yurtdışına öğrenci gönderme yetkisinin Anayasa'nın 131. maddesi gereğince kendilerinde olduğunu öne sürerek Danıştay'a başvuran YÖK, ?görevinin gasbı? iddiasıyla ilgili bir iptal olmamasının şokunu yaşadı. 8. Daire, LES puanı, mezuniyet notu veya ağırlıklı not ortalamalarının yanında mülakat puanının da dikkate alınmasının ön görüldüğünü, bunun ise hukuka uyarlılığı bulunmadığını açıkladı. MEB Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık'ın verdiği bilgilere göre, elenen aday sayısı 5'i geçmedi. Bunlar da ?konuşma bozukluğu, kekeme, temsil sorunu? gibi gerekçelerle elenen adaylardı.

YENİ LİSTE AÇIKLANACAK

Mülakat, sınavı 100 üzerinden değerlendirilen adayların sınav değerlendirmesine yüzde 25 etki etti. MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Bakan Hüseyin Çelik'in talimatı doğrultusunda, iptal edilen mülakata göre, sınavdaki yüzde 25'lik etkiyi kaldırarak yenilenecek listeyi önümüzdeki günlerde açıklayacak. MEB'in 1000 Öğrenci Projesi de devam edecek.

8. Daire ilk kararında, MEB'in Yurtdışına Lisansüstü Öğrenim İçin Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu'nun ?yerleştirme? başlıklı 4. maddesine değinildi. Kararda, ÖSYM'nin yapacağı sınavda en az yüzde 60 başarı puanı alanların başarı sırasına göre belirlendiğine dikkat çekildi.

Mülakat tarafsızlık ilkesini zedeliyor

Danıştay 8. Dairesi'nin kılavuz hükümlerinde ise LES puanı, mezuniyet notu veya ağırlıklı not ortalamalarının yanında mülakat puanının da dikkate alınmasının öngörüldüğü belirtilen kararda, ?yasada yer almamasına karşın mülakat şartı konulmasının, mülakatın objektiflikten uzak olmasına yol açacağı? kaydedildi. Kararda kılavuzun, ?başvuru belgelerinin değerlendirilmesi?, ?mülakat? ve ?yerleştirme? bölümlerinde ve bu hükümlere göre tesis edilen yerleştirme işlemlerinde ?hukuka uyarlık bulunmadığı? belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber