'Gülen için ajan yolu'

Hazırlanan yeni yasa tasarısıyla Türkiye, ABD'nin iade etmemesi halinde Fetullah Gülen'in faaliyetlerini araştırmak üzere resmi ajan görevlendirebilecek, sesli veya görüntülü ifadesini alabilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Şubat 2016 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Gülen için ajan yolu'

Adalet Bakanlığı, Fetullah Gülen'i izlemek üzere ajan görevlendirme ve sesli veya görüntülü ifadesinin alınmasını sağlayacak yasa tasarısı hazırladı. Tasarı yasalaştığında Adalet Bakanlığı daha fazla söz sahibi olacak. Adalet Bakanlığı'nın bugün Bakanlar Kurulu'na sevk etmeyi planladığı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanun Tasarısı, yabancı ülkelerle adli yardımlaşma ve suçluların iadesi hükümlerini ilk kez tek yasa altında toparlıyor. Fetullah Gülen başta olmak üzere, yurtdışındaki Türk suçlularla Türkiye'deki yabancı şüphelilerin soruşturulması ve iade süreçlerini yakından ilgilendirecek düzenlemeler içeren tasarının öngördüğü değişikliklerden bazıları şöyle:

BAKANLIK ARTIK "POSTACI" OLMAYACAK:

Şimdiye kadar suçluların diğer devletlerden istenmesi ve Türkiye'dekilerin iadesi konusunda Bakanlık'ın söz hakkı bulunmuyordu. Tasarıya göre yabancı bir ülke Türkiye'deki bir suçlunun iadesini ister veya o konuda adli yardımlaşma talebinde bulunursa, talepte bariz bir hata varsa Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü dosyayı mahkemeye ulaştırmadan da reddedebilecek. Şimdiye kadar mahkemeler Türkiye'deki bir suçlunun iadesine karar verirse bunu uygulayıp uygulamama yetkisi Bakanlar Kurulu'ndaydı.

GÜLEN İÇİN AJAN:

Şimdiye kadar Türkiye, yurtdışındaki bir suçlunun sadece iadesini isteyebiliyor ya da o ülkenin adli makamlarınca sorgulanmasını talep edebiliyordu. Tasarıya göre yurtdışındaki bir suçlunun sesli ve görüntülü sorgulanması mümkün olabilecek. Türkiye, suçlunun yurtdışındaki faaliyetlerinin Türkiye'de işlediği suçla bağlantılı olup olmadığının araştırılması için, o ülkede soruşturmacı görevlendirebilecek. Bu durumda ABD, Fetullah Gülen'i iade etmese bile Türkiye Gülen'in, ABD'de de Türkiye aleyhine örgüt faaliyeti yürütüp yürütmediğini araştırmak üzere gizli soruşturmacı yani ajan görevlendirebilecek. Buna ABD'nin izin vermesi gerekecek. Aynı şekilde iade mümkün olmasa bile Fetullah Gülen'in sesli ve görüntülü ifadesinin alınması da sağlanabilecek.

EVLİ VE GENÇLERE ÖZEL DÜZENLEME:

Türkiye bir suçlunun iadesine karar verirken onun sosyal durumunu da dikkate alacak. Suçlu evliyse, uzun süredir Türkiye'de bulunuyorsa evli veya gençse ve iadesi ailesi açısından orantısız bir mağduriyet oluşturuyorsa iade talebi reddedilebilecek.

ERSAN ATAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber