YÖK Başkanvekili Ertepınar: Rekabete mali özerklik engel oluyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 30 Ekim 2006 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar, vakıf üniversitelerinin sayısının artmasıyla birlikte yükseköğretimde rekabet başladığını belirterek, "Vakıf üniversiteleri ile birlikte devlet üniversiteleri de büyük bir yarışın içine girdi. Ancak kadro ve para sıkıntısı devlet üniversitelerini bu yarışta zor durumda bıraktı. Devlet üniversitelerinin vakıflarla rekabet edebilmesinin önündeki en büyük engel mali özerklik" dedi.

Ertepınar, devlet üniversitelerinde geçim sıkıntısı içinde bulunan öğretim üyelerinin mesleki prestij ve maddi açıdan daha 'iyi teklifler' getiren vakıf üniversitelerini tercih etmeye başladığını belirterek şöyle konuştu: "Öğretim üyeleri vakıf üniversitelerini tercih etmekte haklılar. Kendileri için en iyisini istiyorlar. Devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri bir yandan 'çocuğumu en iyi şekilde nasıl okuturum' kaygısı yaşarken bir yandan da bilimsel faaliyetlerinde verimli olmaya çalışıyorlar. Daha kaliteli yaşamak için onlar da çareyi vakıf üniversitelerine gitmekte buluyor."

'Devlet üniversiteleri geride kaldı'

Ertepınar, devlet üniversitelerinin vakıf üniversiteleriyle rekabet edebilmesinin önündeki en büyük engelin 'mali özerklik' olduğunu vurguladı. Devlet üniversitelerinin geride kaldığını belirten Ertepınar şunları söyledi: "İdari veya mali özerklik, akademik değerlendirme ve hesap verebilirlik oluşturulmadan verilemez. 'Ben istediğimi yaparım' anlamında bir özerklik hiçbir zaman üniversiteler için düşünülmedi, böyle de olmamalı zaten. Mali özerklik derken, eğer personel bütçesi de dahil üniversitelere tam anlamıyla bütçenin tümü üzerinden 'mali özerklik' verilebilseydi, üniversiteler bu yarışa hazırlanmak için kaynaklarını daha verimli kullanabilirlerdi. Böylece devlet üniversiteleri, vakıflarla rekabet edebilirdi. Ancak devlet üniversiteleri tüm bunlara rağmen girdiği yarışta ne kadar zorlanırsa zorlansın çok da gerilerde değil."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber