Atıl duran laboratuvarlar kaynak ve personel israfına neden oluyor.

Haber Giriş : 26 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan yanlış yatırımlardan dolayı yaşanan kaynak ve personel israfının faturası trilyonlara ulaşırken, hükümet, bunun önüne geçebilmek için harekete geçti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in talimatıyla, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in başkanlığında Türkiye'de atıl durumda bulunan laboratuvarlar nedeniyle yaşanan kaynak ve personel israfının durdurulması için, bir çalışma başlatıldı. Türkiye'de ortalama 8 bin laboratuvar var. Yapılan tespitlere göre, bunların büyük bir kısmı da atıl durumda duruyor. Genel Müdürlük teşkilatlanması bulunan hemen her kurumun il ve bölge düzeyinde de laboratuvar bulunuyor.

Başbakanlık bu konuda bir çalışma yaparken, AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'de bu konuda hazırladığı raporu, Bakan Şahin ve Dinçer'e sundu. Rapora göre, laboratuvarların hiçbirisinde su, atıksu, toprak, cevher, kömür, maden, gıda, beton v.b analizleri istenilen düzeyde yapılamıyor. Yerinde, zamanında ve istenilen düzeyde analiz yapılamadığı, diğer kurumlara analiz için madde gönderildiği için, zaman ve kaynak israfı yaşanıyor. Raporda, Türkiye'deki bulunan bir çok madenlerin tespitinin dahi yapılamadığı kaydedildi. Pek çok yerde göstermelik olarak açılan kurum laboratuvarlardaki paha biçilmez cihazların atıl durumda beklediği, bunun için de Laboratuvar Genel Müdürlüğü'nün kurulması önerildi.

Yıllık gelir
Laboratuvar hizmetlerini bir çatı altında toplamanın kaynak ve personel israfını önleyeceği de belirtildi. Ankara Gölbaşı'nda bulunan Çevre Referans Laboratuvarını, Türkiye Laboratuvar Genel Müdürlüğü'ne dönüştürülmesi istendi. Genel Müdürlüğe bağlı olarak nüfus, sanayi, yer altı ve yer üstü zenginlikleri gibi durumlarını göz önüne alarak en az 50 merkezde laboratuvar açılabileceği vurgulandı.

AKP Gaziantep miletvekili Fatma Şahin, Başbakanlığa sunduğu raporunda, bu laboratuvarlara eksoz ölçümü gibi görevler verilerek, yaklaşık 500 trilyon gelir elde edilebileceğini söyledi. Her aracın yılda bir defa 12 milyona eksoz emisyon ölçümü yaptırmak zorunda olduğunu belirten Şahin, ?Bu hazineye trilyonlarca gelir demektir. Böylece yıllardır valilikler emrindeki Çevre Koruma Vakıfları'nın kasasına akan bu kaynak ekonomiye kazandırılmış olur? dedi. Şahin, yapılacak bu değişikliklerle yıllık gelirin de en az 1 katrilyon olacağını vurguladı.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber