MEB Bürokratı Milliyet'i yalanladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ekim 2006 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEKZİP

(Yalanlama)

Konu: 29 Ekim 2006 tarihli MİLLİYET GAZETESİ'nin 13'üncü sayfasında yer alan ?Millî Eğitim'de Şaşırtan Rapor? başlıklı haberde şahsımı hedef alan iddialara cevaptır.

1. ?Bakanlık Müfettişi Şener Gönülaçar, 2004'te övgüler düzdüğü İlksan'ı ve yöneticileri 2005 yılındaki raporunda yerden yere vurdu?;

30.07.2004 tarihli İlksan Genel Denetim ve 15.03.2006 tarihli İlksan Denetleme Kurulu Faaliyet Raporları Şener GÖNÜLAÇAR'a aittir hükmü eksiktir ? yanlıştır ? çarpıtılmıştır. Bu iki rapor heyetlerce hazırlanmıştır. Birinci rapor; Bakanlık Başmüfettişi Hikmet ERDOĞAN'ın başkanlığında Başmüfettiş Süleyman ERKAN ve Müfettiş Şener GÖNÜLAÇAR tarafından tanzim edilmiştir. İkinci rapor; İlksan Denetleme Kurulu Başkanı Yaşar TAŞKALE, Üye Bakanlık Başmüfettişi Osman KOCAMAN ve Üye Bakanlık Müfettişi Şener GÖNÜLAÇAR imzasını taşımaktadır. Şener GÖNÜLAÇAR'ın birinci rapordaki bir üyedir, ikinci raporda ise denetleme kurulunun başkanı değil, sadece ve sadece bir üyesidir. Heyetlerdeki diğer dört üyenin isimlerinin zikredilmemiş olmasının nedeni anlaşılamamıştır.

30.07.2004 tarihli İlksan Genel Denetim Raporu, 02.06.2004 ? 14.07.2004 tarihleri arasında, yaklaşık bir buçuk aylık bir zaman diliminde, örnekleme usulü ile yapılan denetim sonucunda hazırlanmıştır. Bu raporda İlksan'a ?övgüler? düzülmemiştir, kurumun iş ve işlemleri ?takdir? edilmemiştir. Bilakis, kurumun sağlıklı işlemesi için 13 başlık altında öneriler getirilmiştir.

2. ?İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'na (İLKSAN) ilişkin birer yıl arayla hazırlanan iki raporun birbiriyle çelişmesi şaşkınlık yarattı?;

30.07.2004 tarihli İlksan Genel Denetim ve 15.03.2006 tarihli İlksan Denetleme Kurulu Faaliyet Raporları arasında çelişki yoktur. Birinci rapor, Bakanlık müfettişlerinin örnekleme usulde yaptıkları ve 01.01.2002 ? 31.12.2003 tarihleri arasında kurumun idari ve mali işlemlerinin genel denetimini kapsayan bir denetim faaliyetidir.

Genel olarak Denetleme Kurulu Yıllık Faaliyet Raporları; İlksan Genel Kurulu'na sunulmak üzere Yönetim Kuruluna iletilen ve İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Anastatüsü'nün 11'inci maddesinin Denetleme Kuruluna verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde görüş ve önerilerin yer aldığı, İlksan Genel Kurulunda okunan ve de ibrası için oya sunulan kapsamlı bir rapordur.

15.03.2006 tarihli 2005 Yıllı Faaliyet Raporu da bu çerçevede hazırlanan bir rapordur. Ancak, 2005 yılı raporunun öncekilerden farkı; İlksan'ın denetimi esnasında karşılaşılan tüm usulsüzlüklerin şeffaflık, dürüstlük ve samimiyet gereği 240.000 üye ile paylaşılmış olmasıdır. İlksan Genel Kurulunun ve üyelerinin, belki ilk defa, bu düzeyde kurumun içinde olup bitenden haberi olmuştur. Ve 26 sayfadan müteşekkil söz konusu raporun tespitlerini çürütecek herhangi bir done de ileri sürülebilmiş değildir.

İlksan Denetleme Kurulu, 25-26 Ocak 2005 tarihlerinde yapılan 5. Dönem Olağanüstü Temsilciler Kurulunda seçilmiş ve ardından görevine başlamıştır. Bu güne kadar hazırlanan dokuz adet rapor (Gece Bekçisi Ali İhsan COŞKUN raporu da dahil) İlksan'ın kayıtlarında mevcuttur. Bu kayıtlar incelendiği takdirde, Denetleme Kurulunun tarafsızlığı ve yaklaşımdaki samimiyeti açıkça ortaya çıkacaktır.

3. ?2005'te yönetim değişikliğinin ardından hazırladığı raporda kurumu yerden yere vurarak yaşlı ve hasta adama benzetti?;

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Anastatüsü'nün 11'inci maddesinin Denetleme Kuruluna verdiği yetki ve sorumluluk bilinci ile ve Denetleme Kurulu üyesi kimliğimle tekrar ifade etmek isterim ki İlksan yaşlıdır ve hasta adamdır. Bağımsız bir kuruluş olan, Tangram Yönetim Danışmanlık A.Ş'nin İlksan için hazırladığı Mart 2006 tarihli ?İlksan Organizasyonel İyileştirme Projesi?nde de aynı görüşler daha çarpıcı biçimde dillendirilmiştir.

4. ?İlksan'ın Gece Bekçisi Ali İhsan COŞKUN'un 21 Mayıs 2003'te kuruma bir kadın aldığı yönündeki iddiaya dayalı olay Gönülaçar'ın 2004'teki raporunda yer almazken 2005'te olay kurum idarecilerinin işinden olmasını sağlayacak şekilde rapora yansıdı?;

Ali İhsan COŞKUN'un kurum binasında işlemiş olduğu fiil, İlksan Denetleme Kurulunca, Yönetim Kurulunun talebi üzerine incelenmiştir. Kurumun tazminatsız olarak iş akdini feshetme hakkı doğmuş iken, olaydan sonra disiplin amirlerinin görevlerini yapmamalarından ötürü, İlksan'ın tazminat ödemek zorunda kaldığı hususu ortaya çıkmıştır. Bu sebeple, yanlış ve gecikmeli işlemlerden dolayı doğan kurum zararının, sorumlulardan rücu edilmesi gereği doğmuştur. Ayrıca Ankara 6. İş Mahkemesinin 25.10.2004 tarih ve E. 2004/481 ? 2004/1160 sayılı kararının gerekçesinde açıklanan kusurlu davranışlar yüzünden, geçerli sebeple fesih işleminin sakatlandığı bu yargı kararıyla da sabit olmuştur. ?Geçerli sebeple fesih? işleminin sakatlanmasına disiplin amirleri; İdari İşler (Eski) Müdürü Metin TÜKEN, İdari Genel Müdür Yardımcısı Selahattin AVŞAR ve Genel Müdür Vekili Mustafa ÇINAR'ın neden olduğu hususunun sübuta erdiği ve tazminat olarak ödenen meblağ ile kaybedilen davanın tüm masraflarının Müştereken ve müteselsilen adı geçen yöneticilere rücu edilmesi kanaati yönetim kuruluna sunulmuştur.

Yetersiz bir araştırma ürünü olan bu haber tek taraflıdır ve basın meslek ahlakına aykırıdır.

Gazetenin okuyucularının ve kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunulur. 30/10/2006

Şener GÖNÜLAÇAR
Personel Genel Müdür Yardımcısı V.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber