MB: Memur maaş zammının yüksekliğini söylemek görevimiz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2006 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, basında ''memur maaş artışlarına Merkez Bankası uyarısı'' şeklinde yer alan haberlere temel oluşturan Merkez Bankası değerlendirmesi konusunda, ''Yani (ele verir talkını, kendi yutar salkımı) durumu söz konusu burada...Çok yüksek maaş alan birisinin, çok düşük maaş alan kesimine kalkıp (memur maaşları enflasyonu tehdit ediyor) demesi ahlaki bir sorun gibi görünse de, bu bizim görevimiz'' dedi.

Merkez Bankası Başkanı, enflasyon raporunun tanıtımına ilişkin basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Gelecek yıl seçim yapılacağı ve reel faizlerin yüksek olduğu hatırlatılarak, ''Merkez Bankasının elinde faiz artışı dışında başka bir politika aracı olup olmadığı'' yönündeki soru üzerine Yılmaz, orta vadede öngörüleri belirlerken, risk unsurlarının hepsini dikkate aldıklarını kaydetti.

Merkez Bankasının 'enflasyon hedeflemesi' konusunda elindeki tek politika aracının kısa vadeli faiz oranları olduğunu anlatan Yılmaz, ''Dolayısıyla bizim hedefe ulaşmamızı engelleyecek herhangi bir durum ortaya çıkarsa, bizim elimizdeki tek araç kısa vadeli faiz oranları. Bunun dışında etkin bir likidite yönetimi yapacağız'' diye konuştu.

-MEMUR MAAŞ ARTIŞLARI-

Memur maaş zamları konusunda Merkez Bankasının söylemi hatırlatılarak, ''kendisinin maaşı ve banka çalışanlarına yapılacak ücret artışına'' yönelik soru üzerine Durmuş Yılmaz, bugün bir gazetede kendi maaşına yapılan bir atıfla memur maaş artışlarını çok gördüklerine dair ''Ayıp be'' manşeti olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

''Bir açıdan baktığımızda, bu tespitin yanlış olduğunu iddia edemem. Yani (ele verir talkını, kendi yutar salkımı) durumu söz konusu burada. Teker teker memur maaş zammını dikkate aldığımızda 30 YTL, 80 YTL, 300 YTL çok önemli bir şey değil. Dolayısıyla bunu çok mu görüyoruz? Hayır çok görmüyoruz. Memurların nasıl bir yaşam sürdüklerini de biliyoruz.

Ancak biz enflasyon hedefleyen bir Merkez Bankası olarak, bu küçük rakamları üst üste koyduğumuzda, talep yönetimi bizim için son derece önemli. Bu küçük rakamlar bir araya konduğunda, talep üzerine büyük rakamlara ulaşıyor. Dolayısıyla biz topluma şunu diyoruz; Enflasyonu yenmeden, enflasyonu kalıcı hale getirmeden pastayı büyütemeyiz...

Evet memura yapılan zamlar, teker teker çok da büyük değil ama bunlar büyük rakamlara ulaştığı zaman talebin yönetimi zorlaşıyor ve enflasyonu saptırıyor. Dolayısıyla kısa vadeli çıkarlarımız, uzun vadeli çıkarlarımıza heba ediliyor. Dolayısıyla burada ahlaki bir sorun varmış gibi olsa da, çok yüksek maaş alan birisinin çok düşük maaş alan kesimine kalkıp (memur maaşları enflasyonu tehdit ediyor) demesi ahlaki bir sorun gibi görünse de, bu bizim görevimiz.''

-MERKEZ BANKASINDAKİ ATAMALAR-

Banka Meclisine yapılacak atamalara ilişkin soruya karşılık da Merkez Bankası Başkanı, ''Atamalar konusunda Merkez Bankası kanunu ne tür prosedür öngörüyorsa, gecikmeli de olsa bu prosedür işliyor'' yanıtını verdi.

Yılmaz, tercihlerinin asaleten atamadan yana olduğunu da kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber