Arınç'tan Sezer'in nezaketsizliğine sert açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2006 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30/10/2006 Kare kare Sezer'in Arınç'a tavrı

Arınç'tan Cumhurbaşkanı'na sert çıkış

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın, Türkiye'nin Büyük Millet Meclisi Başkanı'na karşı saygısızlık yapamayacağını belirterek, ?Ona bu saygısızlığı yakıştıran bir basın organına ben söyleyecek söz bulamıyorum? dedi.

Arınç, Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde düzenlenen ?Sandıklarda Saklı Saray Yaşamı? adlı serginin açılışı sonrası düzenlenen kokteylde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ?29 Ekim kutlamalarında Cumhurbaşkanı ile aranızda gerginlik varmış gibi yansıdı? Böyle bir şey var mı?? sorusu üzerine Arınç, ?Bu haberin ciddiliği kadar ciddi bir cevap vereyim size. Sesimin kısıklığını görüyorsunuz. Sesimin kısıklığının nedeni, sayın Cumhurbaşkanı'nın tavrı. Beni o kadar ürküttü ve korkuttu ki sesimi kaybettim? dedi.

?Böylesine saygısız, yanlış ve yalan haber yazılamayacağını? söyleyen Arınç, ?Bu Cumhurbaşkanı'na açık bir saygısızlıktır. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Büyük Millet Meclisi Başkanı'na karşı böyle bir saygısızlık yapamaz. Ona bu saygısızlığı yakıştıran bir basın organına ben söyleyecek söz bulamıyorum? diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞININ DÜŞÜRÜLMESİ

Bülent Arınç, milletvekili seçilme yaşının 25'e düşürüldüğünü, aynı şekilde üst sınır getirilmesinin de tartışıldığını hatırlatarak, bu konuda görüşlerini soran bir gazeteciye de ?seçilme yaşının 25'e indirilmesinin büyük bir devrim, önemli bir başarı olduğu? yanıtını verdi.

Bunun yıllardan beri konuşulan ama gerçekleşmeyen bir olgu olduğunu, bu dönem gerçekleştiğini ifade eden Arınç, yasanın Kasım ayından önce geçmesi nedeniyle bir dahaki seçimlerde geçerli olacağını bildirdi. Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

?Siyasete büyük bir deneyim, dinamizm, heyecan kazandıracağını düşünüyorum. Milyonlarca gencimizin siyasetle buluşmasına, siyaset yapmasına, siyasete ilgi duymasına yol açacağına inanıyorum. Bunu çok hayırlı bir başlangıç olarak görüyorum.?

TBMM Başkanı Arınç, bu kanun teklifi görüşülürken bazı milletvekillerinin kimisinin şaka yollu ?Madem alt sınırı belirledik, üst sınırı da belirleyelim? şeklinde düşünce ifade ettiğini kaydederek, şunları söyledi:

?Benim şahsi kanaatim bunun üst sınırı olmaz. Bugün 90 yaşında hala üretimine devam eden bilim adamlarımız da var, siyaset adamlarımız da var. Devletten en yüksek ödülü alan Prof. Dr. Halil İnalcık'ın yaşının kaç olduğunu biliyorsunuz. Sayın Gazi Yaşargil'in yaşının kaç olduğunu biliyorsunuz. İnsanlar belli bir yaşa geldiği zaman milletvekili olmazlar. Milletvekili olmak siyaset yapmakla, siyasette başarılı olmakla, partisi içinde temayüz etmekle mümkündür. Bunun alt sınırı bir başlangıç olarak konulabilir ama üst sınırının konulacağını düşünmüyorum, tahmin etmiyorum, uygun da bulmuyorum.?

?YİMPAŞ haberlerini nasıl yorumluyorsunuz?? sorusuna da Arınç, ?Bunun benim konumumla hiçbir alakası yok? cevabını verdi.

MECLİSİN AÇILAMAMASINA ELEŞTİRİ

Bayram tatili sonrası ilk gün meclisin yeterli çoğunluk sağlanamadığı için açılamadığının hatırlatılması ve ?Vatandaş tatil yapmadı, Meclis yaptı? eleştirilerinin sorulması üzerine de Arınç, kendisinin o gün yurt dışında olduğunu ve söz konusu günün normal mesai günü olduğunu söyledi.

Yeterli milletvekili sayısı bulunamamasının yanı sıra CHP'li katip üyenin gelmemesi nedeniyle Başkanlık Divanı da teşekkül etmediği için Meclis birleşiminin açılamadığını belirten Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:

?İster bu şekilde, ister milletvekillerinin katılmaması suretiyle Meclisin o gün tatile girmiş olması doğrusu beni üzmüştür. Herkesin çalışmak zorunda olduğu bir günde meclisin ya önceden tatil kararı alması lazım, ya yasama çalışması yapması gerekirdi. Size teşekkür ediyorum. Böyle bir Meclisin başkanı olarak, Meclisin itibarının saygınlığının artırılması gerektiğine inanan bir insan olarak bunun meclisin itibarını fevkalade rencide ettiğini üzülerek söylemek istiyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber