Memurlar bizi anlayışla karşılasın

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enflasyon değerlendirmelerinde memurlara yapılan zammın enflasyon için risk olduğunu vurgulayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kendisi ve banka çalışanlarının maaşları bu kadar yüksekken, memur maaşlarını eleştirmelerinin ahlaki bir sorun olarak algılanmasını kabul ettiklerini bildirdi. Yılmaz, "Yani (Ele verir talkını, kendi yutar salkımı) durum sözkonusu burada. Ama anlayış bekliyoruz" dedi.

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kendisi ve banka çalışanlarının maaşları bu kadar yüksekken, memur maaşlarını eleştirmelerinin ahlaki bir sorun olarak algılanmasını kabul ettiklerini bildirdi. Yılmaz, "Yani (Ele verir talkını, kendi yutar salkımı) durum sözkonusu burada. Ama anlayış bekliyoruz" dedi. Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, bankanın bağımsızlığı, atamalar, memur maaş artışları, riskler, yüzde 4 enflasyon hedefiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı seçim tartışmasının, risk unsuru olduğunu ve bu riski önceki gün Bakanlar Kurulu'nda söylediğini aktaran Yılmaz, bankadaki üç boş koltuğa ilişkin atamalardaki gecikme için, "Biz vekaleten değil asaleten atam tercih ederiz" dedi. Yılmaz, dışarda bir gazetecinin "Yeter artık demiyor musunuz" sorusuna "Demediğimi nereden biliyorsunuz" dedi. Yılmaz, "Sizin maaşınız ne kadar? Artış oranı memur maaşlarıyla aynı mıdır?" sorusu ile Yılmaz'ın verdiği yanıtlar şöyle:

SALKIMI YUTUYORUZ: Bugünkü bir gazetenin manşeti, "Ayıp be" idi. Maaşımıza atıfla, memur maaşlarına yapılan zammı çok görmemizin ayıp olduğu söyleniyordu. Bu tespitin yanlış olduğunu iddia edemem. Yani "Ele verir talkını, kendi yutar salkımı" durumu sözkonusu burada. Memurların her birinin bordrosuna yapılan zammı dikkate aldığımızda, 30-80 YTL çok önemli değil.

ÇOK GÖRMÜYORUZ: Bunu çok mu görüyoruz, hayır. Memurların nasıl bir yaşam düzeyi sürdürdüklerini de biliyoruz. Ancak enflasyon hedefleyen Merkez Bankası olarak bu küçük rakamları üstüste koyduğumuzda, talep yönetimi açısından sıkıntı yaratıyor. Söylediğimiz şu: Enflasyonu yenmeden pastayı büyütemeyiz. Çok yüksek maaş alan birinin, toplumun çok düşük maaş alan kesimine "Memur maaşları enflasyonu tehdit ediyor" demesi, ahlaki bir sorun gibi gözükse de bu bizim görevimiz. Herkesin bunu anlayışla karşılamasını diliyor ve istiyorum. Bunu yapmazsak uzun vadede hepimiz kaybederiz.

MUTLU DEĞİLİZ: Enflasyon hedefleyen ve kendisine yüzde 5 hedef koymuş bir Merkez Bankası'nın çıkıp da "Ben yüzde 10'la başarı sağladım" dememesi lazım. Ama biz, enflasyonun daha da yukarıya gitmemesi için haziran ayında gerekli önlemleri aldık. Gerekli likidite yönetimi yaptık. Ama bundan çok mutlu değiliz, onu da söyleyeyim. Bizim hedefimiz, enflasyonu daha da aşağıya düşürmek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber