'Ayağı kesilen bebek' soruşturması, iki doktorun hukuk savaşına dönüştü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURSA'da iki yıl önce bacağı kesilen çocuğun ailesinin yaptığı şikayet sonucu devam eden soruşturma, aynı hastanede görev yapan doktorların birbirlerini suçlamasıyla dosya savaşına dönüştü. Yargıya intikal eden olayda, Bursa Çekirge Çocuk Hastanesi Başhekim Yardımcısı, ayağı tartışmalı şekilde kesilen bebeğin dosyasında tahrifat yapıldığı iddiasıyla ağır ceza mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

Çekirge Çocuk Hastanesi'nde görev yapan Çocuk Doktoru Sultan Gürsucu ve Başhekim Yardımcısı Ahmet Gülen'i birbirine düşüren olay, SSK Çekirge Hastanesi'nde 12 Temmuz 2004 günü dünyaya gelen ve ?Sergen' adı verilen bebeğin, sol ayağında ve bacağında morlukların görülmesi sonucu meydana geldi. Aynı gün Çekirge Çocuk Hastanesi'ne sevk edilen bebeğe, nöbetçi uzman hekim Sultan Gürsucu müdahale etti. Hastaneye yatırılan Sergen Yağlı'ya ertesi gün de nöbetçi olan Ahmet Gülen baktı. Aynı gün Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 3 kez gönderilen ve bacağı kangren olan bebek, bu hastane tarafından ?yatak olmadığı' gerekçesiyle kabul edilmeyip Çekirge Çocuk Hastanesi'ne geri getirildi.

İddiaya göre Kalp Damar Cerrahı Teksel Öztürk'ün ?Beklemesinde fayda var' demesine rağmen talihsiz bebeğin bacağı, doğumundan 30 saat sonra, kalp ve damar cerrahının girmediği ameliyatla Ortopedi Mütehassısı, Çocuk Doktoru Ahmet Gülen ve Çocuk Cerrahisi gözetiminde kesildi. Kesilen bacak, daha sonra patolojik değerlendirme yapılmadan çöpe atıldı.

AİLE ŞİKAYET ETTİ

Çocuklarının bacağının kesilmesinde doktor hatası olduğuna inanan ailenin, avukatları aracılığı ile yaptığı şikayet sonucu, 18 Ağustos 2004 günü Sağlık Bakanlığı, suçlanan nöbetçi hekimler Sultan Gürsucu ve Ahmet Gülen hakkında soruşturma başlatılması için Hastane Başhekimliği'ne faks çekti. İddiaya göre, bu tarihten itibaren başhekimlik tarafından soruşturma kapsamında fotokopisi çıkartılıp, kaybolmaması için damgalanması gereken dosya ve evraklar başhekimlik tarafından alınmadı. Dosya daha sonra soruşturmadan önce Dr. Ahmet Gülen'den alınarak, savunmasını hazırlaması için Dr. Sultan Gürsucu'ya verildi. Dr. Gürsucu, dosyada bulunan ve yazdığı tahlil ve bulgularını içeren raporların meslektaşı tarafından kaybedildiğini iddia etti. Yapılan soruşturma ve alınan ifadelerin ardından suçlu olduğu öne sürülen Dr. Sultan Gürsucu hakkında, Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Adli Tıp Kurumu'ndan gelen ?Sanık doktorun yapılması gerekli müdahaleyi gerçekleştirdiğini' içeren raporundan sonra savcılık takipsizlik kararı verdi.

DOKTOR, MESLEKTAŞINI SUÇLADI

Kendisi hakkında takipsizlik kararı verilen Dr. Sultan Gürsucu, dosyadaki evrakları Dr. Ahmet Gülen'in aldığını iddia etti. Hasta çocuğun ayağının usulsüz olarak kesildiğini ileri süren Dr. Gürsucu, Dr. Güler hakkında soruşturma başlatılması için suç duyurusunda bulundu. İdarenin soruşturma izni vermemesi üzerine Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunan Dr. Gürsucu, idarenin aldığı kararın iptal edilmesini sağladıktan sonra, dosyanın savcılık tarafından incelenmesini sağladı.

Savcılığın takipsizlik kararı vermesi üzerine de bir üst mahkeme olan Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz eden Dr. Gürsucu, Dr. Güler hakkında, ?Resmi evrakta tahrifat' suçundan Bursa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılmasını sağladı. Mahkeme, yargılamaya mağdur olduğu için Dr. Sultan Gürsucu'nun müdahil olarak katılmasını kararlaştırdı. Dr. Ahmet Gülen'in tutuksuz yargılanacağı ve hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istendiği davayla ilgili davanın görülmesine yarın başlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber