'Aman Sezer'e yetişsin' telaşı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Kasım 2006 09:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, 15 yeni üniversitenin rektör atamasını Sezer Çankaya'dan ayrılmadan yapmayı kararlaştırdı. Yeni rektör adayları da, 21-30 Kasım arasında YÖK'te ?tanışma? adı verilen mülakata katılacak

YÖK, hukuksuz olarak "tedviren" uyanıklığı ile rektör atadığı yeni üniversitelerin rektör atamalarını da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer dönemine yetiştirmek için düğmeye bastı. 15 üniversitenin "tedviren" atanmış rektörüne YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç tarafından bir an evvel rektörlük seçim sürecinin başlatılması için talimat verildi.

TAKVİM SEZER'E AYARLI

YÖK Genel Kurulu'nda alınan karar gereği yeni üniversitelerin rektörlük seçimleri takvimi de belli oldu. Buna göre üniversite için aday belirleme seçimlerinin 17-18 Kasım 2006 tarihlerinde yapılacak. 21-30 Kasım tarihleri arasında da yeni adaylar YÖK'te "tanışma" denilen mülakata çağrılacak. 15 yeni üniversite için YÖK'ün belirleyeceği 45 aday listesi ise, 1 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek. Böylece Mayıs ayında Çankaya Köşkü'nden ayrılacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer son rektör atamalarını gerçekleştirecek.

SEZER ATAYAMADI

15 yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin 1 Mart 2006'da çıkarılan 5467 sayılı kanun, yeni üniversitelerin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan tarafından önerilecek 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacağını öngörüyordu. Ancak yasanın söz konusu maddesi Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti. YÖK de hükümeti ve kanunları by-pass ederek 15 yeni üniversiteye tedviren "kurucu rektör" atadı. YÖK Başkanı Teziç, Sezer'i by-pass ederek 15 yeni üniversiteye rektör atadı. Böylece Sezer, yeni kurulan üniversiteye kurucu rektörünü atayamayan ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Hukuçular 'Tedviren' rektör atanmasına ilişkin bir düzenlemenin ise YÖK Kanunu'nda olmadığı gerekçesiyle tepki gösterirken, YÖK yeni üniversiteleri hukuki geçerliliği şaibeli bir yönetime terketti.

3 günde 45 adayı mülakatla seçti

YÖK, 15 üniversitenin rektör adaylarını "tanımak" amacıyla 1 Kasım'da başladığı "mülakatlar"ı dün tamamladı. YÖK Genel Kurulu görüşmelerin ardından toplanarak, Manisa Celal Bayar, Zonguldak Karaelmas, Mersin, Kocaeli, Aydın Adnan Menderes, Kafkas, Muğla, Hatay Mustafa Kemal, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Balıkesir, Sakarya, Gaziosmanpaşa ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversiteleri ile İzmir ve Gebze Yüksek Teknoloji enstitüleri için 3 adayı Cumhurbaşkanı Sezer'e sunmak üzere belirledi. Toplantıdan önce gazetecilerin sorularını cevaplayan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, "Cumhurbaşkanı'na yeniden atama fırsatı vermek için istifa edecek misiniz" sorusu üzerine "Niyetim olan hiçbir şeyi gizlemedim. İstifa etmeyeceğim" dedi. Rektörlere Sezer'in görev süresi dolmadan 'istifa edin' şeklinde baskı yapıldığı ve direnenlere soruşturma açıldığı şeklindeki iddialarla ilgili olarak da Teziç, "Haber değeri olmayan şeylere ben açıklama getirmem. Bunu bilemem" şeklinde konuştu.

Sezer'in rektörünü belirleyeceği okullar

Cumhurbaşkanı Sezer'in 2011 yılının Ocak ayına kadar rektörlerini belirleyeceği yeni üniversiteler:

Çorum Hitit Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Rize Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, M. Akif Ersoy Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber