Müsteşar Birinci cezada da birinci

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 04 Kasım 2006 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

YARGI kararını uygulamamak ve görevde keyfi davranmaktan suçlu bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci için bu kez de görevi suiistimal etmekten ceza istendi. Yargıtay, savcılığın istemini kabul ederse Müsteşar Birinci, üçüncü kez ceza almış olacak.

10 ayrı dosyadan hakim karşısına çıkan Birinci, daha önce yargı kararına uymadığı için ceza almış, kısa bir süre önce de keyfi davranmaktan suçlu bulunmuştu. Bu suçun üzerinden 2 ay bile geçmeden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MEB Müsteşarı Birinci için bu kez görevde suiistimal suçundan 3 yıl hapis cezası isteminde bulundu.

Görevden alındı

Yargıtay'a yansıyan dava konusu ise daha öncekilerle benzerlik taşıyor. Dosyada yer alan bilgiye göre, Yaşar Sezgin Niğde Valiliği'nin onayıyla Niğde Milli Eğitim İl Müdürlüğü görevine vekaleten atandı.

Bu görevi yürütürken önce Niğde İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü'ne, oradan da İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı'na gönderilen Yaşar Sezgin, yapılan işlemin yürütmesinin durdurulması ve eski görev yerine dönmesi için idare mahkemesine dava açtı. Mahkeme, Sezgin'in talebini yerinde görerek, uygulanan işlemi iptal etti.

Sezgin daha sonra Birinci aleyhine Yargıtay'a dava açtı. Birinci'nin davasında sona yaklaşıldı.

Ceza alt sınırdan verilmesin

Başsavcılık mahkemeye sunduğu mütalaasında, Birinci'nin eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) görevi suiistimal etmek suçunu düzenleyen ilgili maddesince hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Söz konusu madde, altı aydan üç seneye kadar hapis cezası öngörüyor. Ancak Başsavcılık, Müsteşar Birinci'nin suç işleme eğiliminin de dikkate alınmasını ve verilecek cezanın üst sınırdan belirlenmesini talep etti.

Necat Birinci yaklaşık 2 ay önce de görevinden alınan dönemin Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Mazlum Altınkaya'yı yargı kararına rağmen görevine iade etmeme iddiasıyla suçlu bulmuştu. Birinci'ye 'görevde keyfi davranmak'tan 6 ay hapis veren Daire, 5 ay 25 güne indirdiği cezayı, bin 925 YTL adli para cezasına çevirerek ertelemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber