Şener: Kamuya açık internet erişimi projesi gelecek yıl başlayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kamuya açık internet erişim merkezlerine ilişkin projenin önümüzdeki yıl başlatılacağını açıkladı.

Şener, ''2010 yılına kadar 4 bin 500'e ulaşması hedeflenen bu merkezlerden, tüm vatandaşlarımız yararlanacak'' dedi.

Sheraton Otelinde düzenlenen Bilişim '06 Toplantısında konuşan Şener, Dünya Ekonomik Forumu araştırmasında Türkiye 2003 yılında 56. sırada iken geçen yıl 48. sıraya yükseldiğini, bu göstergenin dahi, bilgi toplumuna dönüşüm yönünde doğru adımların atıldığını ve sonuçlarının alınmaya başladığını teyit ettiğini söyledi.

Her türlü yeniliğin eskimeye mahkum olduğunu hatırlatan Şener, bir kaç yıl öncesine kadar sabırsızlıkla beklenen elektronik vergi, elektronik sosyal güvenlik ve elektronik pasaport başvurusu gibi işlemlerin, bugün kanıksanarak, kullanımının her geçen gün daha da yaygınlaştığına işaret etti.

Okullara bilgisayar sınıfları projesinin ve genişbant internet bağlantısının 2 yıl öncesinde hayal olduğunu da hatırlatan Şener, bugün okulların yüzde 90'ı için bunun gerçeklik haline geldiğini kaydetti.

Şener, bunun yanında bugün herhangi bir vatandaşın kasabasındaki kütüphaneye giderek, hiç bir koşul aranmadan ve ücret alınmadan internete bağlanabileceğini belirtti.

KAMU İNTERNET ERİŞİM MERKEZLERİ

Kamuya açık internet erişim merkezlerine ilişkin projenin önümüzdeki yıl başlatılacağını açıklayan Şener, ''2010 yılına kadar 4 bin 500'e ulaşması hedeflenen bu merkezlerden tüm vatandaşlarımız yararlanacak'' diye konuştu.

Gelecek yılın ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi hedeflenen e-devlet ana kapısının yaratacağı kolaylığa da değinen Bakan Şener, bunun da zamanla vatandaşın kanıksayacağı ve vazgeçemeyeceği hizmetler arasında gireceğini kaydetti.

Etkinlik için seçilen ''Kullanıcı Adı: Türkiye, Parola: Ortak Akıl'' sloganını beğendiğini söyleyen Şener, bunun güzel bir tesadüf eseri Bilgi Toplumu Stratejisine işaret ettiğini, stratejinin kullanıcısının tüm Türkiye olduğunu ve ortak aklın ürünü durumunda bulunduğunu vurguladı.

Hükümet olarak bilgi toplumuna dönüşüm arkasında olduklarını belirten Şener, gerekli kaynağın bütçe imkanları çerçevesinde öncelikle karşılanacağını açıkladı.

Bundan sonraki aşamanın Stratejinin etkin şekilde hayata geçirilmesi olacağını da kaydeden Şener, uygulamada kamunun yanı sıra, tüm toplum kesimlerine görev düştüğünü sözlerine ekledi.

TOBB BAŞKANI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bilişim gibi hız ve esneklik gerektiren bir konuyu, bürokrasinin hantallığında boğmamak gerektiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, ''Ben şahsen ilk başta kulağa hoş gelse, taraftar bulsa bile, zaman zaman gündeme gelen bilişim bakanlığı gibi yeni bürokratik mekanizmeler oluşturulmasına karşıyım'' dedi.

Bilgi Toplum Stratejisinde konan hedeflere ulaşmak için kamunun iş yapış biçimlerinin mutlaka değişmesi gereğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, ''Artık kamu kurumları bilgi paylaşmaya hazır olmalıdır'' diye konuştu.

CHIBBER'DAN GÜZELLİK VE YAZILIM ANEKTODU...

Konuşmasında eski Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber'dan bir anekdot da aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''(Chibber) Hindistanla ilgili şu çarpıcı örneği vermişti. (Hindistan dünya çapında iki alanda çok ilerledi. Bunlar güzellik yarışmaları ve bilgi teknolojileri. Niye mi? Çünkü her ikisinin de bağlı olduğu bir bakanlık yok.) Zaten ülkemizde de son 5 yılda bakanlık sayısı azaldıkça ekonomik büyümenin arttığını görmedik mi?'' Hisarcıklıoğlu, e-vatandaşlık kültürünün oluşması için, e-devlet kapısının bir an önce tamamlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber