Kronik böbrek hastalarına iyi haber

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle, kronik böbrek hastalarının, periton diyalizi uygulamalarında daha etkin tedavi görmesini sağlayan biyouyumlu solüsyonları daha fazla miktarda kullanabilmelerinin yolu açıldı.

Maliye Bakanlığı, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğinde değişiklik öngören genelge yayımladı.

Bugün yürürlüğe giren yeni uygulamaya göre, sürekli ayaktan periton diyalizi uygulamalarında hastaların biyouyumlu solüsyonları kullanmalarına yönelik sıkıntı giderildi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yeni düzenlemeyle aletsiz periton diyalizi uygulamalarında, standart solüsyonların yanı sıra, hastaların bu tedaviyi daha uzun süre sürdürmelerine olanak sağlayan biyoyumlu solüsyonları kullanabilmelerine ilişkin açılıma gidildiğini bildirdiler.

Yeni geliştirilen biyouyumlu solüsyonların kullanımının standart solüsyonlara oranla hastalar için daha büyük yararlar getirdiğini anlatan yetkililer, daha önceki düzenlemeyle bunların kullanılması gereken miktarlarının tümünün geri ödeme kurumlarınca karşılanamadığını belirttiler.

Yeni düzenlemeye göre, sürekli ayaktan aletsiz periton diyalizi uygulanan hastaların bir ay içinde 150 torba standart solüsyonları ile 130 torba da biyouyumlu solüsyonları geri ödeme kuruluşlarınca karşılanacak.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığından izinle şahsi reçeteyle yurt dışından getirilen ilaçların, Türkiye'de ruhsatlandırılmasının ardından geri ödemesinin durdurulması uygulaması da kaldırıldı.

Yeni düzenlemeyle "Erdostein" etken maddeli ilacın erişkin ve çocuk göğüs hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilebilmesine ilişkin şart da kaldırıldı.

Buna göre, bu ilacı artık pratisyen hekimler de reçete edebilecek. Genelgeyle, bazı ilaçların kurum iskontoları da artırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber