'Azmettiricilerin de soruşturmaya dahil edilmesi gerekiyor'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Üstün, "Azmettiricilerin de mutlaka soruşturmaya dahil edilmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2016 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Azmettiricilerin de soruşturmaya dahil edilmesi gerekiyor'

COŞKUN ERGÜL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, azmettiricilerin de mutlaka Yasin Börü'nün öldürülmesi soruşturmasına dahil edilmesi gerektiğini belirterek, "Demirtaş günlerce çağrı yaptı, bu çağrı sonucunda insanlar galeyana geldi ve bu şekilde ölümle sonuçlanan bir durum ortaya çıktı. Mutlaka Demirtaş'la alakalı da soruşturma açılmalı ve bu davaya dahil edilmeli" dedi.

Üstün, bazı milletvekili arkadaşlarıyla birlikte, Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te, Kobani'de (Ayn el Arap) yaşananlar bahane edilerek gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesine ilişkin 34 sanığın yargılandığı davanın bugün Ankara'daki dördüncü duruşmasını izledi.

Dava sonrasında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Üstün, davada gizli tanıkların dinlendiğine işaret ederek, "Tunç kod adlı ve zümrüt kod adlı iki gizli tanık var" ifadesini kullandı.

"Bu tür davaların kesintisiz yapılması lazım"

Maktül ve mağdur yakınlarının davanın ağır işleyişinden şikayetçi olduğunu belirten Üstün, şöyle devam etti:

"Bu tür davaların seri duruşmalarla, arka arkaya, kesintisiz olarak yapılmasında fayda var. Uzun süre kamuoyunu işgal ettiği zaman, kamuoyunu da yoruyor bu davalar. O bakımdan bir an önce adil bir karar çıkmasında fayda var. Zaten usul kanunu da bunu emrediyor, ceza yargılamasının kesintisiz yapılacağını ifade ediyor. Fakat her nedense Türkiye'de bu tür davalar çok uzuyor, daha sonra sulandırılıyor ve bu da adalet duygusunu zedeliyor. Bu bakımdan duruşmaların kesintisiz olması gerekiyor.

Bu davanın iddianamesinde, sadece tetiği çekenler sanık olarak gösterilmiş. Oysa 6-7 Ekim olaylarının başlamasından önce; kalkışma yapılması, şehirlerin yakılması, Türkiye'nin yaşanmaz hale getirilmesi için çağrılar yapıldı. Bu çağrıları KCK, Kandil yaptı; ayrıca Selahattin Demirtaş, HDP İl Başkanı yaptı. Azmettirici konumunda kimsenin olmaması, davanın en büyük eksikliğidir. Dava böyle biterse ve yargılama böyle sonuçlanırsa, bu durum adalet açısından eksik bir durum olur, adil yargılanma açısından da vicdanların tatmin olmadığı bir durum ortaya çıkar. Bu nedenle, azmettiricilerin de mutlaka soruşturmaya dahil edilmesi gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber