Uzungöllü kadınlar erkekleri solladı

Uzungöl halkı girişimci oldu. İthalatla getirilen hediyelik eşyaları artık bölgede üretmeye başladılar. Yöre halkı arasında kadınlar torna işlerinde erkekleri solladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Mart 2016 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzungöllü kadınlar erkekleri solladı

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Trabzon'un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl, hediyelik eşya üretiminde öne geçti. Bölgede satılan hediyelik eşyaların il dışından veya Çin'den gelmesine gönlü razı olmayan yöre halkı, Uzungöl Mahallesi Elmalı mevkiindeki eski bir ilköğretim okulunu atölyeye çevirdi. Burada, "Uzungöl Üreten Eller" adı altında kurulan dernek, 2013 yılında çok küçük bir bütçe ve kısıtlı imkanlarla ilk etapta sadece 3-4 farklı ürünün üretimini yapmaya başladı. Ancak zaman içerisinde ürünlerin kalitesi sayesinde talep arttı. Ürün sayısı 40'a çıkarıldı. Toplamda 19 işçinin çalıştığı Uzungöl Üreten Eller Derneği'nin Başkanı Halil Mutlu, atölyelerinde sadece erkekler değil kadınların da çalıştığını, hatta kadınların torna işlerinde erkeklere göre daha yetenekli olduğunu söyledi.


KAPASİTE ARTACAK

Mutlu, özellikle ahşap işlemelerin yapıldığı atölyenin kapasitesini daha da artıracaklarını belirterek, "Ürünlerimize talep oldukça fazla. Biz ilk etapta sadece Uzungöl'deki gelirin bu yöre halkının elinde kalmasını istiyorduk. Ancak şu anda projelerimizi büyüttük. Trabzon genelinde de satış yapıyoruz. Hedefimiz hem bu yöredeki işsizlik sorununa katkı sağlamak hem de göç sorunun önüne geçmek" diye konuştu.


X-RAY'E TAKILMIYOR

Ahşap hediyelik eşya atölyesinin en dikkat çekici ürünü, bölgede bilyeli olarak da bilinen tekerlekleri de ahşaptan yapılan motorsuz araç oldu. Bu ürünün Uzungöl'de özellikle Arap turistler tarafından ilgi gördüğünü söyleyen atölye ustalarından Hamza Demirci, aracın hiçbir yerinde metal bulunmadığını, x-ray cihazlarından da rahat geçtiği için turistler tarafından çok büyük ilgi gördüğünü belirtti.

ÖZGÜR ÖZDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber