Maliye doktorların performans ücretlerini düşürme peşinde

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 10 Kasım 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı sağlık harcamalarında tasarruf için doktorların aldığı döner sermayeden aldığı performans ücretlerinin düşürülmesini istedi. Sağlık Bakanlığı ise öneriye karşı çıktı.

Sağlık harcamalarını kontrol altına almak için tedbir arayan Maliye Bakanlığı, doktorların aldığı performans ücretlerinin düşürülmesini gündemine aldı. Sağlık Bakanlığı ise performans ücreti verilmezse doktorların muayenehanelere yöneleceğini belirterek öneriye karşı çıktı. Ancak doktorların performans ücreti ile maaşlarından fazla ek kaynak aldığını, bunun da döner sermayeden çıktığından hareket eden Maliye, performans ücretlerinin en azından tartışılır duruma gelmesini istedi.

2 milyar YTL doktorlara gidiyor

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinde doktorlar performansa tabi olarak döner sermayeden ek ücret alıyorlar. Bu uygulamaya doktorların maaşlarının düşük kaldığı ve dışarıda muayenehanelerde hasta kabul etmelerinin önüne geçmek için başlanmıştı. Ancak sağlık harcamaları içinden döner sermayelere aktarılan tutarların fazla olduğundan hareket eden Maliye Bakanlığı, tasarruf kalemleri ararken, doktorların döner sermayelerden aldığı performans ücretlerinin azaltılabileceği ihtimali üzerinde durdu. Döner sermayelere aktarılan 5 milyar YTL'lik kısmın yaklaşık 2 milyar YTL'sinin doktorlara ödenen performans ücretlerinden oluştuğunu tespit eden Maliye, bu öneriyi Sağlık Bakanlığı'na götürdü. Sağlık Bakanlığı ise öneriye şiddetle karşı çıktı. Ancak Maliye Bakanlığı'nın bu önerisinde ısrarlı olduğu belirtilerek, en azından sistemle ilgili bir gözden geçirmenin yapılması gerektiği üzerinde durduğu ifade edildi.

7-8 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor

Döner sermaye uygulaması nedeniyle bir başhekimin aldığı performans ücreti aylık 7-8 bin YTL'ye, uzman doktorun 4-5 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor. Hemşirelerin aldığı pay ise 400 YTL düzeyinde oluyor. Döner sermayeye gelir yaratmak için ameliyatların arttığı, doğumlarda sezaryenlerin daha çok tercih edildiği, MR ve tomografi gibi tetkiklerin daha fazla istendiği gibi eleştiriler yapılıyor. Yapılan ameliyat ve tetkiklerden döner sermayeye pay aktarılıyor. Puanlama üzerinden de sağlık çalışanlarına performans ücreti ödeniyor.

SSK hastanelerinin de Sağlık Bakanlığı bünyesine alınmasıyla birlikte kapsamın genişlediği, maliyetin arttığı belirtildi. Geçmişte SSK'da çalışan doktorlar katkı payı altında 200-300 YTL alırken, birleşmeden sonra döner sermayelerden pay almaya başladılar. Bir poliklinikte çalışan doktor hasta başına 20 puan alıyor. Sezaryende ise 150 puan oluyor. Poliklinikte günde 100 hastaya bakan bir doktor, ayda 4 bin YTL'ye kadar performans ücreti alabiliyor. Ama aynı zamanda hastanelerin temizlik, aydınlatma giderleri de bu döner sermaye payından ödeniyor. Maliye de hem masrafların artması hem de döner sermayelere daha çok kaynak aktarıldığı gerekçesiyle performans ücretin düşürülmesini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber