Sınav öncesi kaygı başarısızlığa yol açıyor

Araştırmalara göre sınav öncesi aşırı kaygı başarıyı olumsuz etkiliyor. Prof. Dr. Malkoç, YGS sınavına girecek gençlere "sırtlarını koltuğa dayasınlar, biraz rahat olmaya çalışsınlar" önerisinde bulunuyor.

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 12 Mart 2016 22:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sınav öncesi kaygı başarısızlığa yol açıyor

Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Malkoç, üniversite sınavının ilk aşaması olan YGS sınavına girecek öğrencilerin kaygılanmaması gerektiğini söylüyor.

Cep telefonundan uzak durun

Prof. Dr. Malkoç, öğrencilerin rahat bir uyku için saat 20.00'den sonra yiyecek tüketmemelerini, 23.00'ten sonra akıllı cep telefonları, tablet ve bilgisayarlarla da çok fazla vakit geçirmemelerini öneriyor.

Kaygı başarıyı etkiliyor

"Elimizdeki bilimsel verilere göre, kaygı düzeyinin çok yüksek olması, ya da küçük olması performansı olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

Hayatınızın sonu değil

"YGS'ye girecek öğrencilerin, sınavı hayatlarının en önemli noktası olarak değil, yaşam içerisinde karşılaşılacak sınavlardan biri olarak görmesi gerekir" diyor Malkoç.

Aşırı kaygı başarısızlık getiriyor

Kaygı düzeyinin, öğrencilerin sınava yüklediği anlama göre artabileceğini belirten Malkoç, "kaygı düzeyimiz artarsa da burada başarısız bir performans ortaya çıkma ihtimali yüksek" diyor.

"Performanslarını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecek olan, o an içinde bulundukları psikolojik durum olacaktır. Bu da, eğer bu olayı çok fazla büyütürlerse gözünde, hayatlarının son fırsatıymış gibi görürlerse, buna çok aşırı bir anlam yüklemeye başlarlarsa bu onların kaygı düzeyini yükseltecektir."

Rahatlamaya çalışın

"Öğrenciler şu ana kadar hazırlıklarını yaptılar, artık sırtlarını koltuğa dayasınlar, biraz rahat olmaya çalışsınlar" diyen Malkoç, öğrencilerin teknolojik aletleri ve kitapları bırakıp, dışarıda bol bol yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber