25 kadın kozasından çıktı

Anadolu Efes'in, UNDP ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle hayata geçirdiği projeyle Bursa'nın Misi köyündeki 25 kadın ipekböcekçiliği ile ekonomiye kazandırıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Mart 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
25 kadın kozasından çıktı

Anadolu Efes'in Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) çalışmaları kapsamında 9 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında başladığı Sürdürülebilir Turizm projesi ile Bursa'nın Misi köyündeki 25 kadın ekonomiye kazandırıldı.

Çin, Bursa ipeğini bitirdi

Kadın emeğinin yine kadınlar tarafından değerlendirileceği bir model oluşturması hedefiyle hayata geçirilen proje kapsamında atölye, mağaza ve işletmelerde çalışmak üzere, 44 kadına turizm eğitimi verildi, yaklaşık 25 kadının istihdamı sağlandı. Proje Koordinatörü Arzu Kutucu Özenen, "Yüzde 100 Misia" adlı projenin Sürdürülebilir Turizme Destek Fonu'ndan pay alabilmek için yarışan 252 proje arasından fonu almaya hak kazanan 3 projeden biri olduğunu söyledi. Özenen Bursa'da 10 yıl önce ucuz Çin ipeğinin ülkeye girmesinden sona ipekböcekçiliğinin bittiğini bu işin yeniden canlanması için çalıştıklarını kaydetti.


Baharda imdada yetişiyor

Özenen, şunları söyledi: "Kozadan kazanılan parayla insanlar geçimlerini sağlıyor. Özellikle kışın kazandığını yazın düğün dernekte harcayan köy halkının elinde para tükenmek üzereyken baharda koza imdada yetişiyor. Koza şu anda teşvik kapsamında olduğu için daha çok kazandırıyor. Kilosu 65 lira. Dolayısıyla Bursa'da koza üretimini artırmak için dut ağacı sayısı artırılıyor." 100 yıllık çeyiz sandıklarının çıkarılıp oradaki el işlerinden modeller alındığını ve kozayla hediyelik eşyalar yapıldığını kaydeden Özenen, isteyen turistlere de ipekböceği yetiştirme deneyimi yaşatıldığını kaydetti. Proje, Türkiye'nin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak, bu alandaki istihdamı artırmak ve yerel kalkınmaya destek olmak amacıyla 2007'den bu yana yürütülüyor.

6 proje desteklendi

GelecekTurizmde kapsamında şu ana kadar Misi Köyü (Bursa), Seferihisar (İzmir), Mardin, Safranbolu (Karabük), Şanlıurfa, Malatya'dan 6 proje desteklendi. 2016 yılında ise Edremit (Balıkesir), Saimbeyli (Adana), Keçiborlu (Isparta)'dan üç yeni proje desteklenecek. Misia projesiyle, kaybolan ipekböcekçiliği zanaatını yeniden canlandırma ve kadınların istihdam edilebilirliği hedeflendi.

PINAR ÇELİK NACAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber