Kur riskine çare VİOP'ta

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) geçen yıl 12,6 milyar doları bulan dövizdeki parite kaybı sonrası harekete geçerek ihracatçıları bilgilendirmek üzere Borsa İstanbul ile işbirliğine gitti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların yüzde 41'inin döviz riskine karşı hiçbir önlem almamasını eleştirirken Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ise, "Kur riskini yönetmek için VİOP iyi bir olanak" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Mart 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kur riskine çare VİOP'ta

Geçen yıl döviz paritesindeki aşırı oynaklık nedeniyle 12,6 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşanması sonrası harekete geçen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Borsa İstanbul ile işbirliğine giderek, finansman alternafileri ve kur riski yönetimi üzerine ihracatçıları bilgilendirdi. İhracatçıların % 41'nin dövizdeki aşırı oynaklık riskinden korunmak için hiçbir enstürman kullanmadığını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bunun nedeninin ise kur riskine karşı alternatif finansman kullanmada şirketlerin bilgisinin bulunmamasını gösterdi. Büyükekşi, fırmaların Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) kendilerini kur riskine karşı koruyabileceklerini söyledi. Ankara'daki terör saldırısını da kınayan Büyükekşi, "Daha da kenetlenip barış içinde ülkemizi ileri götüreceğiz ve teröre karşı yılmayacağız" dedi.

KUR VE NAKİT AKIŞI KRİTİK

Dış Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen "Finansman Sağlama Alternatifleri ve Kur Riski Yönetimi" konferasının açılış konuşmalarını TİM Başkanı Büyükekşi'nin yanısıra Borsa İstanbul Genel Müdürü ve CEO'su Tuncay Dinç gerçekleştirdi. Konuşmasında şirketlerin batma sebebinin kuru ve nakit akışını yönetememekten dolayı olduğuna dikkat çeken Dinç, "İhracatçılar olarak ham madde alıyor, işçi çalıştırıyor, katma değerli mal satıyorsanız, masraflarınız, maliyetleriniz ile satış gelirleriniz arasında farklı kurlar varsa kur riskini yönetmek için VİOP iyi bir olanak" dedi. Dinç, ihracatçıların bilmemekten veya maliyetine katlanmak istemediklerinden kur riski için tedbir almadıklarını belirterek, "Nasıl kasko yaptırıyorsunuz, maliyeti var, kur riskini yönetmek de bedava değil. VİOP'ta kontrat satın aldığınızda bunun da maliyeti var ama bunlar katlanabilir düzeydedir" diye konuştu.

BORÇLA BÜYÜME BİTİYOR

KOBİ'lerin finansal hizmetinin çeşitlendirilmesi gerektine vurgu yapan Dinç, "Normal bankacılık kanalıyla verdiğimiz kredileri mi genişletelim, yoksa farklı altenatifler peşinde mi koşalım? Birincisini yapmaya devam edelim ama sürdürülebilir değil" dedi. Borçlanmayla büyüme stratejisinin sonuna gelindiğini anlatan Dinç, "OECD raporuna göre, büyümenizi ortak finansman ve sermaye artırımına dayandırırsanız büyüme oranları borçlanmayla büyümüden daha yukarılara gidebiliyor" dedi. Dinç ayrıca, Ankara'daki terör saldırısını da kınayarak, bu saldırının tüm coğrafyaya yapıldığını vurguladı.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN BORCU % 30 % 50 ARASI

TİM ve Borsa İstanbul'un işbirliğinde gerçekleşen söz konusu konferansta aynı zamanda ihracatçılar ile borsa hakkındaki deneyimler de paylaşıldı. Şirketlerin borçlanma stratejisiyle büyümesi hakkında tespitlerini dile getiren Borsa İstanbul'dan Serhat Görgün, İstanbul Sanayi Odası'nın ilk 500 büyük sanayi kuruluşunda ortalama borcun özkaynağa oranının % 30'ların üzerinde, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşunda da % 50'lerin üzerinde olduğunu belirtti. PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, Borsa İstanbul'da 40 bine yakın yatırımcıları olduğuna dikkati çekerek, borsaya açılmış bir şirketin ortak iş yapılan yabancı şirketlere de güven verdiğini belirtti. Henüz yeni dahil oldukları borsada kurumsallaşmalarını resmileştirdiklerini söyleyen Çuhadaroğlu Metal Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çuhadaroğlu ise, önümüzdeki dönemde yabancı bir ortaklıkla yola devam edeceklerini söyledi.

Murat Palavar 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber