Bir çok kamu kurumu, vekaleten yönetiliyor.

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 17 Mart 2016 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bir çok kamu kurumu, vekaleten yönetiliyor.

Türkiye'de önemli devlet kurumları vekaleten yönetiliyor. Vekaleten yönetilen kurumların ciddi sorumlulukların altına girmeyeceği gerçeği bir yana, kurumların asli vazifelerini bile ağırdan yürütmesi gözleri koalisyon hükümetlerinde bile olmayan atama krizine çevirmiş durumda

Üçüncü Ankara saldırısının ardında gözler, vekaleten yönetilen Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne çevrilmişti. Ankara'ya Emniyet Müdürü 6 ay sonra da olsa atandı ama devletin kademelerindeki çok sayıda koltuk hala vekaleten dolduruluyor.

ABDULLAH ÖZBAY - AHMET YAVUZ

Türkiye 14 yıldan beri tek parti iktidarıyla yönetiliyor. Cumhurbaşkanı da aynı partiden ve halk tarafından seçildi. Seçimlerin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hükümet kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verdi. Davutoğlu Hükümeti kurdu. Meclis, güvenoyu verdi. Ve 64. Hükümet icraata başladı. Ancak Türkiye asaleten değil, vekaleten yönetiliyor.

VEKALETEN YÖNETİLEN KURUMLAR

Vekaleten yönetilen kurumlar arasında devletin önemli makamları bulunuyor. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı'na asaleten atanacak isim beklerken, Dr. Özkan Poyraz halen vekaleten bu görevi yürütüyor. Ulaştırma da ayrıca Orhan Birdal ve Suat Hayri Aka ise Vekaleten Müsteşar Yardımcılıklarını yürütüyor.

Tapu Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal vekaleten bu görevi yürütürken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı uzun süre vekaleten yöneten Ahmet Aksu'dan sonra Mehmet Bostan asaleten yeni atanmış bulunuyor.

VEKİL MÜSTEŞAR VE YARDIMCILAR

Kalkınma Bakanlığı'nda iki müsteşar yardımcısından Ramazan Güven ve Hayri Maraşoğlu vekaleten görev yapıyor. Aynı bakanlıkta Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğü'nü de vekaleten Dr. Ahmet Sabri Eroğlu sürdürdü. Ekonomi Bakanlığı'nda iki Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre ve Tarık Sönmez, vekaleten görev yapıyor. Tarım Bakanlığı'nda Et ve Süt Kurumu, TMO, TİGEM başta olmak üzere Genel Müdürlüklerin bir çoğu vekaleten yönetiliyor.

Öte yandan Türk Dil Kurumu'nda Kütüphane, Strateji ve Bilimsel Çalışmalar Müdürlükleri vekaleten yürütülüyor. Yine son dönemlerde devletin dış dünyaya yönelik önemli kurumları olarak faaliyete geçirilen Yunus Emre Enstitüsü Başkanlığı da vekaleten Prof. Dr. Şeref Ateş tarafından yürütülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında; bürokraside kimin atanacağına dair anlaşmazlık nedeniyle bir çok kurum asaleten değil, vekaleten yönetilmek durumunda kalıyor. Müsteşar, müsteşar yardımcıları ve genel müdürler başta olmak üzere pek çok bakanlıkta üst düzey görevlere asaleten atama yapılamadığı için bu görevler vekaleten yürütülüyor.

Eski milletvekillerinin Bakan Yardımcısı yapıldığı 64. Hükümet döneminde henüz bu atamalar da tamamlanmış değil. Feridun Sinirlioğlu'nun kısa süreli Bakanlık yaptığı ve halen müsteşar düzeyinde yönettiği Dışişlerinde de Bakan Yardımcısı uzun süre belli olmadı. AKP Hükümetinin ağırlığını koyamadığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürekli eleştirdiği "Monşer zihniyet" etkisinin kırılamadığı ve iktidar ağırlığı konulamadığı için AKP Hükümetlerinin eleştirildiği Dışişleri Bakanlığı'nda Büyükelçiler Kararnamesi de büyük önem taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber