Ak Parti'nin dokunulmazlık stratejisi nasıl oluştu?

AK Parti, Meclis'te bekleyen tüm dosyalardan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin manevrasını, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasından önceki son 24 saat içinde geliştirdi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mart 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti'nin dokunulmazlık stratejisi nasıl oluştu?

Davutoğlu'nun tüm gün genel merkezde yaptığı görüşmelerde olgunlaşan bu öneri, önceki gece Cumhurbaşkanı Erdoğan'a götürüldü. Erdoğan'ın "Evet, olabilir" demesi üzerine Davutoğlu, açıklamayı sabah yapma kararı aldı.

İktidar partisinin, "Hangi HDP'linin dosyasını, hangi kritere göre kaldırılmasını isteyeceğiz?" tartışmalarından "Tüm dosyaları, görüşmesiz açalım. Savcılar karar versin" noktasına geliş sürecinde şunlar yaşandı:

Erdoğan'ın son günlerde, "Dokunulmazlıklarla ilgili adım derhal atılsın" açıklamalarının ardından AK Parti yönetimi, önce geçtiğimiz hafta MKYK'da, ardından dün genel merkezde iki önemli toplantı yaptı. MKYK'da ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıktı, hatta bu görüşmenin MKYK'da yapılamayacağını söyleyenler oldu. Bazı üyeler de kürsü dokunulmazlığının yok edilmesi anlamına gelecek adım atılmamasını istedi.

SARAY'A DÖRT ELÇİ

AK Parti'nin hukukçu kökenli yöneticileri, yeni bir öneriyi tartışmaya açtılar. Aralarında bir bakanın da olduğu 4 hukukçu yönetici, "Bekleyen tüm dosyalarda dokunulmazlığın görüşme yapılmadan kaldırılmasını, bunun için anayasaya geçici madde eklenerek belirli tarihler arasındaki dosyaların kapsama alınmasını" önerdiler. Uzun tartışmaların ardından Davutoğlu da destek verdi. Ancak Erdoğan'ın buna nasıl bakacağını öğrenmek için Saray'dan randevu istendi.

4 hukukçu vekil, gece Saray'a giderek öneriyi Cumhurbaşkanı'na aktardı. Öncelikle HDP'lilerle ilgili işlem yapılmasını isteyen Erdoğan, muhalefet partilerini sürecin içine çekecek bu manevranın yapılmasına onay verdi. Davutoğlu, sabah ilk programında bunu açıklama kararı aldı.

AK Parti'nin, yanına MHP'yi alarak HDP'lilerin dokunulmazlıklarını kaldıran parti olmak yerine özellikle CHP'yi sürece çekme manevrası, siyasete bomba gibi düştü. Siyasi kulislerde, bu tavrın sadece HDP değil, CHP ve MHP'de dokunulmazlık dosyası olan milletvekillerini, "savcıların inisiyatifine terk edeceği" saptaması yapılmaya başlandı. Bu yöntemle milletvekillerinin savunma haklarının ellerinden alınmasının anayasaya aykırı olacağı, yasamanın görevinin yargıya devri anlamına geleceği yorumları da yapılıyor.

AK Parti'lilerin dosyalarının, savcılarca değerlendirme dışı tutulacağı, bazı CHP'liler ve HDP'lilerin dosyalarının savcılarca incelemeye alınacağı ve bu dosyaların "bu siyasilerin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallandırılacağı" görüşleri de dile getiriliyor.

Nuray BABACAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber