CHP'li Tezcan: Komisyonu terk etmedik

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisi'ne, CHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki tutumuna ilişkin bir rapor sundu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mart 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'li Tezcan: Komisyonu terk etmedik

MERİÇ TAFOLAR Ankara

Tezcan, "CHP Komisyonu terk etmedi. Başından itibaren ilan ettiği tutum belgesine uygun davrandı. AKP asıl hedefinin başkanlık rejimi için uygun bir konjonktür hazırlamak ve yakalamak olduğunu, darbe hukukuyla hesaplaşma konusunda samimi olmadığını teşhir etti" ifadesini kullandı.

'Tecrübeyle sabit'

Tezcan, şunları kaydetti: "CHP olarak tutumumuz üç temel noktada toplanmıştır: Anayasa yapımı ile birlikte darbe mevzuatını da ortadan kaldıracak çalışmanın eşzamanlı yapılması gerekir. Kurucu ilkeleri ifade eden anayasanın ilk dört maddesi değiştirilemez. Hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter sistemin esas alınması gerekir. Komisyonun çalışmalarının bireysel bir talep doğrultusunda şekillenmiş başkanlık sistemi önerilerinin gölgesinde kalmasına izin verilmemelidir.

Bu üç sorun ön sorundur. Bunları başlangıçta çözmeden yapılacak bir çalışma sonuç almaya dönük değil, zamana oynayan bir çalışma olur. 24. Dönemde kurulan Uzlaşma Komisyonu 25 aylık bir çalışma yapıp altmış maddede anlaştıktan sonra AKP'nin başkanlık sistemi önerisi nedeniyle masayı dağıtması üzerine tamamlanamamıştır. Şimdi de aynı ısrarı devam etmektedir. AKP hem karar almak için tam mutabakat şartı aramakta, hem de çalışmanın 30 Haziran 2016 tarihine kadar tamamlanması şartını öne sürmektedir. Başkanlık sistemi ısrarı açıktır. Bu konuda mutabakat olmayacağı tecrübeyle sabittir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber