Atık deyip geçme

Türkiye'deki elektrikli ve elektronik atıkları şimdiye kadar başka ülkeler alıp değerlendiriyordu. İstanbul Gümüş Rafinerisi; elektrikli ve elektronik atıklardan altın, gümüş ve palladyum gibi kıymetler madenleri ayrıştıracak bir proje geliştirdi. Türkiye'de bir ilk olan projeyle bir ton atıktan 50-800 gram arasında altın elde ediliyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Mart 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atık deyip geçme

Türkiye'de son yıllarda kıymeti anlaşılmaya başlanan geri dönüşüm sektörüne ilişkin yatırımlar çeşitleniyor. Tükettiğimizden arta kalan kağıt, plastik ve cam gibi katı atıkların yanısıra elektrikli ve elektronik atıklar da değerlendiriliyor. İstanbul Gümüş Rafinerisi; şimdiye kadar yurt dışına satılan elektrikli ve elektronik atıklardan altın, gümüş ve palladyum gibi kıymetler madenleri ayrıştırmaya başladı.

ÖNCE AR-GE ÇALIŞMASI YAPILDI

Türkiye'de bir ilk olan projeyi Yeni Şafak'a anlatan İstanbul Gümüş Rafinerisi (İGR) Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kocatüfek, hurdalardan kıymetli metal kazanımı yapmak üzere önce Ar-Ge çalışmaları başlatarak bu işe giriştiklerini söyledi. 2010'da üniversitelerle ortak çalışma yaptıklarını belirten Kocatüfek, 2013 yılı itibariyle projeyi aktif hale getirdiklerini ifade ederek, "Bu konuyla ilgili yüksek lisans tezini destekleyerek çıkan sonuçlar neticesinde bu projeyi yapmaya karar verdik. 2015 yılında lisanslı bir işletme olduk" dedi.

ATIK DEYİP GEÇMEYİN

Lisanslı toplama firmalarının hurdacılardan aldığı atıkları işleyerek içindeki değerli madenleri ayrıştırdıklarını belirten Cenk Kocatüfek, "Atıkları işleyerek külçe halinde getirerek İstanbul Altın Rafinerisi'ne gönderiyoruz. 1 ton elektrikli ve elektronik atıktan 50 gramdan 800-900 grama kadar altın çıkarılıp ekonomiye kazandırıyoruz" diye konuştu. Türkiye'de hurdaya çıkan elektrikli ve elektronik baskılı devre kartlarını yakın zamana kadar yurtdışındaki rafinere sattıklarını anlatan Kocatüfek, şunları kaydetti: "Bunları bizden Almanya, Belçika ve Japonya'ya gönderiyorduk. Bilgisayarı alıyoruz, kullanılamaz hale gelince yurt dışına gönderiyoruz. İçerisindeki değerli metaller altın haline getiriliyor sonra da altını tekrar ithal ediyoruz. Bu çok ciddi bir kısır döngü ve ekonomimize zarar veren bir durumdu. Bu işlemin Türkiye'de yapılması ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor."

ÇEVRE DOSTU PROJE

Altın madenciliğinde bir ton topraktan ortalama bir gram altın çıktığını belirten Kocatüfek, elektronik hurdalarda daha az toprağın işlenerek veya az enerji harcanarak altın, gümüş gibi kıymetli metale ulaşabileceğini dile getirdi. Kocatüfek, "Bu projeyle çevreye çok ciddi zarar veren ağır metalleri değerlendirmiş oluyoruz. Ülkemiz teknolojik alanda gelişmeye, yatırım yapmaya uğraşıyor" dedi.

Merdiven altına dikkat

Atıklardan değerli maden elde etme işini merdiven altında yapmaya çalışanların olduğunu söyleyen Kocatüfek, doğaya zarar verecek olan malzemelerin kontrol altında tutulması gerektiğini, aksi takdirde tüm kimyasal malzemelerin arıtma tesislerine verilmediğini vurguladı. Merdiven altı işletmelerin çevreye zarar vererek toprak, su ve hava kirliliğine sebep olacağının altını çizen Kocatüfek, "Lisanslı olmanız çok önemlidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan eğer lisansınız yoksa bu işleri resmi olarak yapmanın mümkün değil" dedi.

İlk işbirliği Bayrampaşa Belediyesiyle

İstanbul Gümüş Rafinerisi; atık için belediyelerle işbirliği yapıyor. Geçtiğimiz ay Bayramşapa Belediyesi ile ilk anlaşmasını yapan İGR, iki yıl boyunca ilçedeki atıkları alıp işleyecek. Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran Bayrampaşa Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Meral Kara; ülke ekonomisi için oldukça önemli olan atık elektrikli ve elektronik ürünlerin toplanması önemli bir anlaşma yaptıklarını söyledi. Kara, "Atık ürünler, Bayrampaşa Belediyesi Çağrı Merkezi'ne (444 1 990) gelen talepler doğrultusunda her pazartesi günü toplanmaktadır. Toplanan ürünlerin geri dönüşümü İGR tesislerinde yapılmaktadır. İlçemizde aylık ortalama 200 kg elektronik atık toplanıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 ton elektrikli ve elektronik atık topladık" dedi.

Mesude Demirhan 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber