Himmet parası trafiğinin 'işyerinde yapılan borç alışverişi' cevabı

FETÖ'nün KPSS hırsızlığı davasında şüphelilerin banka hesaplarındaki himmet parası trafiğinin "işyerinde yapılan borç alışverişi" olduğunu ileri süren sanık Dursun Şahin'e mahkeme başkanı "İşyerinde borç elden alınıp verilir" diye çıkıştı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Mart 2016 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Himmet parası trafiğinin 'işyerinde yapılan borç alışverişi' cevabı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) KPSS soru hırsızlığıyla ilgili dava dün başladı. 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "FETÖ kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan dava Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, cuma gününe kadar sürdürmeyi planladıkları duruşmaları aynı gün içinde 17.00-18.00 gibi sonlandırmayı öngördüklerini söyledi.

Tutuklu sanıkların ardından talep üzerine mahkeme heyeti, aralarında eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın da bulunduğu tutuksuz sanıkların kimlik tespitini de yaptı.

ÖZET İDDİANAME

Şikayetçi kurumlar Maliye Bakanlığı ve ÖSYM Başkanlığı'nın avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada, Mahkeme Başkanı Yeşil, iddianamenin kitapçık olarak daha önce taraflara gönderildiğini hatırlattı. Usulen iddianamenin okunması gerektiğine dikkati çeken Yeşil, "Ancak okunarak zaman kaybetmek istemiyorsanız, iddianameyi özetleyeceğiz" ifadesini kullandı.

GÖREVSİZ LİK TALEBİ REDDEDİLDİ

Savunmalara geçilmeden önce sanık avukatlarından Hayrettin Açıkgöz söz alarak, mahkemenin "görevsizlik" kararı vermesini istedi. Avukatın, "Mahkeme ihtisas mahkemesi ancak dosya içeriğinde, terör örgütü suçlamasının gerçekleşmesini zor görüyoruz" şeklindeki açıklamasını değerlendiren mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının da görüşü doğrultusunda görevsizlik istemini reddetti. Sanık avukatının bu girişimi davayı uzatmaya dönük ve iyi niyetli olmayan bir tutum olarak yorumlandı.

DOĞRU SAYISI ZAMAN AZLIĞINDAN DÜŞMÜŞ!

Duruşmada ifadesi alınan sanıklardan Dursun Şahin, fizik bölümünden mezun olduktan sonra 2004-2010 arasında özel eğitim kurumlarında öğretmenlik yaptığını anlattı. 2008'de KPSS'ye hazırlanmaya başladığını anlatan Şahin, 2010'daki ilk sınavdan 100 üzeri doğru yaptığını ancak, sınavın iptalinin ardından yapılan tekrar sınavdan 83 doğru yapabildiğini söyledi. Doğru sayısındaki düşüşü de ilginç bir gerekçeyle savunan sanık, "İkinci sınava bir buçuk aylık kısa bir süre olmasından dolayı düşüş gerçekleşmiştir" dedi.

'HEPİMİZ MERKEZDE' BAHANESİ

HTS kayıtları bulunan kişilerle en fazla 4 kere görüştüğünü ileri süren Şahin, diğer 3 şüpheliyle olan BAZ örtüşmesini de evinin şehir merkezinde olmasıyla savundu. Şahin, savunması sonrasında bazı şüphelilerin banka hesapları arasındaki para alışverişinin sorulması üzerine, "İşyerinde borç alışverişi yaptığımız kişiler" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Yeşil, "İşyerinde borç elden alınıp verilir" diye çıkıştı. İfadeleri alınan diğer sanıkların da bir ağızdan savunma yapmaları dikkat çekti. Kendi çabalarıyla çalışıp başarılı olduklarını iddia eden sanıkların dosyada yer alan HTS ve BAZ kayıtları ile MASAK raporlarına yönelik suçlamalara da yanıtları birbirinden farksızdı.

'HOCAMIZIN KULAĞI AĞIR İŞİTİYOR'

Mahkeme Başkanı Musa Yeşil'in adres ve kimlik bilgileriyle ilgili sorularına tutuksuz yargılanan ve davanın ilk duruşmasına katılan eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan cevap veremedi. Yarımağan'ın yanındakiler "Hocamızın kulağı ağır işitiyor" diyerek soruları yanıtlaması konusunda yardımcı oldu. Yarımağan, ifadesi daha sonra alınacağı için salondan ayrıldı. Davanın bir diğer tutuksuz sanığı eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ise duruşmaya katılmadı.

'EMEK HIRSIZLARINA EN AĞIR CEZA VERİLMELİ'

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Latif Selvi: KPSS sorularının çalınması bir toplumun geleceğinin çalınması, kişisel çıkarlar için emeklerin heba edilmesi anlamına geliyor. Sonuna kadar takibi yapılmalı. Bu çetelerin bu emek hırsızlarının hak ettikleri cezayı almaları temin edilmeli. Suçluların en ağır şekilde cezalandırılması, haksız menfaat temin edenlerin bu menfaatlerinin sonlandırılmasını istiyoruz.

'DİPLOMA NOTLARINA DA BAKILSIN'

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal: Bu, çok ciddi bir hak gasbıdır. O dönemdeki mağduriyetler tespit edilebilir. Üniversiteden 55 not ortalaması ile mezun olan bir adayın KPSS'den 98 aldığı yönünde söylemler duyduk. Diploma notları ile KPSS puanları arasında bir araştırma yapılmasını istiyoruz.

YÜKSEL TEMEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber