AB için yoğun mesai başlıyor

AB düzenlemeleri ve reformlar Meclis'e sevk ediliyor. Türkiye'nin vize serbestisi için nisan sonuna kadar birçok düzenlemeyi hayata geçirmesi gerekiyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Mart 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB için yoğun mesai başlıyor

KIVANÇ EL Ankara

Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma gereği Türkiye'nin vize serbestisi için nisan ayı sonuna kadar birçok düzenlemeyi hayata geçirmesi gerekiyor. Meclis'ten hem AB'ye ilişkin düzenlemelerin hem de hükümetin eylem planında yer alan ancak henüz yapılmayan bazı reformların geçmesi için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün yapacağı grup toplantısında çağrıda bulunması ve Meclis'e tüm bu düzenlemelerin sevk edileceğini açıklaması bekleniyor. Davutoğlu'nun, grup başkanvekillerinden muhalefet ile görüşülmesini isteyeceği ifade edildi. Ancak muhalefetten destek çıkmazsa B planı devreye girecek ve Meclis düzenlemeler geçene kadar, "7/24" çalışacak. Hükümetin 10 Aralık'ta açıkladığı eylem planında yer alan vaat ve reformlar için öngörülen süre dün doldu. 21 Mart'a kadar gündeme gelmesi gereken reform ve vaatlere ilişkin Davutoğlu'nun bugün grup toplantısında açıklama yapması bekleniyor.

Ay sonuna kadar

Aralık'ta açıklanan 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık reformlara ilişkin takvimin 3 aylık bölümü dün doldu. Açıklanan 20 reformdan 10'u, 44 vaatten de 36'sı hayata geçirildi ya da Meclis'e gönderildi. Siyasi Etik Kanunu'nun Meclis'e gönderilmesi, siyasetin finansmanında şeffaflığın artırılması, imar rantından kamunun pay alması, geleneksel İrfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanınması, roman vatandaşların sorunlarının çözümüne yönelik adımlar atılması, darbe döneminden kalan antidemokratik hükümlerin mevzuatlardan çıkarılması, taşeronların kadroya alınması, her ilde yatırım, izleme ve koordinasyon başkanlıklarının standartlarının belirlenmesi ve düzenleyici etki analizi uygulamasının hayata geçirilmesi konularında adımlar atılması gerekiyor.

7/24 çalışılacak

Reformların yanı sıra vize serbestisi için nisan sonuna kadar bazı düzenlemelerin yasalaşması gerekiyor. Biyometrik kimlik ve pasaportlara dair düzenlemelerin yapılması gerekiyor. AB düzenlemeleri ile ilgili olarak muhalefet ile bu hafta içinde görüşülmesi beklenirken, muhalefetten onay gelmesi durumunda düzenlemeler destek ile geçirilecek. Ancak muhalefetten destek gelmez ise B planı devreye girecek. Meclis'in önümüzdeki haftada itibaren ara vermeksizin düzenlemeler geçene kadar mesai yapması da bekleniyor.

MGK bu hafta

Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında da hem terörle mücadele operasyonları, Ankara ve İstanbul'da meydana gelen patlamaların yanı sıra eylem planı ve AB'ye yönelik düzenlemeler ele alındı. MGK toplantısının da 24 Mart Perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacağı da kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber