Şimşek: Reformlar devam edecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, terörün amacının Türkiye'deki reform iradesini zayıflatmak olduğunu söyledi. Reformlara ara vermeden devam edeceklerini söyleyen Şimşek "90'lı yıllara dönmeyeceğiz. Reformlara devam edeceğiz. Başka da sihirli bir çözüm yok" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Mart 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şimşek: Reformlar devam edecek

Kaan Zenginli

Son dönemde baş gösteren terör olaylarına karşı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten sert tepki geldi. Şimşek, terörün amacının Türkiye'deki reform iradesini kırmak olduğunu belirterek "Biz herşeye rağmen 90'lı yılların tuzağına düşmeyeceğiz. Hukuk devleti içinde en güçlü şekilde bunlarla mücadele edeceğiz. Biz reform yapmaya devam edeceğiz. Başka da sihirli bir çözüm yoktur" dedi. Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Şimşek, reform yapma konusunda çok çalıştıklarını ancak alınması gereken daha çok yol olduğunu belirterek "Önümüzdeki on yıl içinde reform yapacağız. Orta gelir tuzağından kaçınmak, rekabeti artırmak, katma değer zincirinde yukarı çıkmak için bunu yapacağız. Bir saniye kaçıracak vaktimiz yok. Reform yapmamak ne demek biliyor musunuz? Gelecek nesillere zulüm demek. Gelecek nesillerden hırsızlık demek. Reform yapmamak bu kadar ağır bir suçtur" diye konuştu.

GÜNEYDOĞU'DA HALK BİZİMLE

Terörün ilacının 'daha çok reform, daha çok hak ve özgürlük, daha çok demokrasi' olduğunu belirten Şimşek, hak ve özgürlük arayışında olmayan, şiddet yanlısı terör örgütleri ile onların anladığı dilden konuşması gerektiğini söyledi. Şimşek "Türkiye şu anda bunu yapıyor. Biz, Allah'ın izniyle milletin desteğiyle başarılı olacağız. Halkımız yanımızdadır. Güneydoğu'da görüyorsunuz halk çok net bir şekilde bizim yanımızdadır" dedi. Katılımcılara hitaben, "Geçen hafta bu ülkede ne oldu desek terör olaylarından söz edeceksiniz" diyen Şimşek "Brüksel'de PKK çadır açınca sorun yok, DAEŞ'in açınca var! Yok arkadaş, PKK'nın DAEŞ'ten farkı yok. Kaynağı ne olursa olsun, terörle mücadele önemlidir" ifadelerini kullandı.

FAİZİ TASARRUFLA DÜŞÜRELİM

"Para politikasını eleştirebilirsiniz çeşitli tartışmalar var. Ama enflasyonu tek haneye düşürdük. Türkiye'nin enflasyonu daha da düşürmesi lazım" diyen Şimşek, şunları söyledi: "Türkiye'de tasarruflar düşük, bu yüzden Çin ve Hindistan gibi büyüyemeyiz. Tasarruflarımız yüksek olsaydı, bu küresel konjonktürde daha düşük faizler olabilirdi. Kredi mevduat oranları yüzde 140'lar düzeyinde. Sistem derinliğe sahip değil. Tasarruflarımızı artırarak faizleri düşürebiliriz. İsraf yapmamız lazım, ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Biz bunu kamuda başardık nasıl yaptığımızı tartışabilirsiniz ama vatandaşlardan da bunu yapmasını istiyoruz. Gerekli teşvikleri verdik."

TURİZMDEKİ KAYIP 600 MİLYON DOLARLIK FONLA ÇÖZÜLÜR

Yaşanan terör saldırıları nedeniyle Türkiye'nin çok ciddi turizm geliri kaybettiğini belirten Akfen Holding ve TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, dışarıda Türkiye aleyhine lobi yapıldığını söyledi. Turizmde yaşanan kaybın tanıtım çalışmalarıyla aşılabileceğini belirten Akın "Bizim mutlaka bunu aşabilecek enerjiyi gösterebilmemiz lazım. Kuzey Afrika var, İran var, Pakistan'ı var, Hindistan'ı var, Çin'i var. Bugüne kadar Türkiye'ye gelmemiş milyarlarca insan var. Türkiye'de terör olduğunu bilmeyen bir sürü ülke var ki Türkiye'de terörün abartılmaması gerektiğini ve terörün üstesinden geleceğimizi anlatabiliriz. Bunun da propagandasına ihtiyacımız var. Dünyanın her tarafında bir sürü lobi kuruluşu var bizle çalışmak için can atıyor. Turizmdeki kaybın cari açığa etkisi 12 milyar dolar. Bunun yüzde 5'i 500-600 milyon dolar eder. 600 milyon dolar ortalığı birbirine katar, otelleri doldurur" dedi.

Ali Ülker: Çin'de ufak bir fabrika bize katılabilir

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker "Pasifik kıyılarında ciddi bir hareketlenme var. Biz de bu kıyıları hedefliyoruz. Oluşmuş, gelişmiş piyasalarda belli bir yapımız var. Yeni coğrafyalar, özellikle Çin sahillerindeki şehirlerde, Endonezya, Malezya, Yeni Zelanda, Avustralya ama daha önemlisi Afrika'ya açılmayı düşünüyoruz" dedi. Ülker "Farklı coğrafyalarda marka ve üretim tesisi arıyoruz. Bir ekibimiz şu anda Çin'de. Belki orada ufak bir fabrika bize katılabilir" dedi.

KORKMUYORUZ YATIRIMLARIMIZ SÜRECEK

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne terör olayları damgasını vurdu. İş dünyasının önde gelen isimleri teröre karşı tek yürek olunması gerektiği konusunda birleşti. Terör saldırılarının yatırımcılarda korku ve panik havası yaratmaması gerektiğini söyleyen işadamları 'şimdi birlik zamanı, şimdi teröre inat yatırım zamanı' mesajını verdiler. Akfen Holding ve TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, terör konusunda işadamlarının cesaretli olması gerektiğini belirterek "Terör dünyanın her yerinde yaşanıyor. Sadece Türkiye'de değil. Yaşanan bu süreçte birlik duygumuzu kaybetmememiz lazım. Kafamızı toprağa gömerek bu iş çözülmez. Ayrıca terörün abartılmaması gerek. Yatırımlarımıza devam etmeliyiz" diye konuştu.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo da terörün yatırımcıyı korkutmaması gerektiğini belirterek "Terör Türkiye'ye özgü bir şey değil. Bunu anlamak lazım. Bizlere görev düşüyor. Korkularımız ve endişelerimiz olabilir. Ama böyle yaşanmaz. Bunları unutmak zorundayız. Hayatımızı değiştirmeliyiz. Korkmak çözüm değil. Yabancı yatırımcılar tedirgin olabilir ama yerli yatırımcıların korkma lüksü yok. Bizim bu ülkeye yaptığımız milyarlarca dolar yatırımlar var. Biz her şeyimizi bu topraklara yatırmışız, bundan vazgeçmemiz mümkün değil. Biz yatırım yapmaya devam edeceğiz ama yabancıları da bu konuda ikna etmeliyiz" dedi.

Sunset Mayo Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güneş ise özellikle doğuda yatırımlara hız verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Dünyada terör var, sanki sadece Türkiye'de varmış gibi konuşmak çok doğru değil. Dünyanın teröre karşı birleşip ortak tavır alması lazım. Türkiye'de bomba patladığında yabancı yatırımcılar siparişlerini iptal etti. Türkiye'ye gelmekten vazgeçti. Biz ne yaptık, çantalarımızı alıp gittik onların yanına. Alternatif pazarlar aradık. Terör var diye ağıt yakacak halimiz yok. Kesinlikle yatırıma devam. Türkiye'ye inanmamız lazım, devletimize milletimize inanmamız lazım. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da yatırımlara hız vermemiz lazım. Orada terör var diye oralardan kaçmamamız lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber