4/C ocak söndürüyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/C ocak söndürüyor

Özelleştirmeler sonucu başka kurumlara yerleştirilen kamu çalışanları sıkıntı içinde Yüksekokul mezunları, 'şef'ken 'hizmetli' yapılmayı hazmedemeyip intihar ediyor

Türkiye'de özelleştirmeler yapılırken; bu kurumlarda çalışanlar, başta Milli Eğitim, Adalet ve Sağlık bakanlıklarına 657/4C maddesine göre yerleştirildi. Eğitimli şef, ustabaşı konumundaki çalışanların birçoğu, okullara hademe, kamu kurumlarına hizmetli yapıldı. Daha önce statüleri olan bu insanlar, şimdi ne işçi ne de memur. Hastalanma hakları dahi yok.

Psikolojileri bozuluyor

Kurum müdürü, hiçbir mazeret belirtmeksizin iş haklarını feshedebiliyor. Net maaşın dışında hiçbir yan ödeme alamıyorlar. Çünkü sözleşmede böyle bir madde yok. Psikolojik ve ekonomik sıkıntıları biriken 4/C mağdurları, çareyi ölümü seçmekte buluyor. Bugüne kadar 4 mağdurun intihar ettiği belirtiliyor. 4/C Mağdurları Komisyonu Başkanı İsmail Hakkı Doğan, bu olayları şöyle anlatıyor:

"Yer: Elazığ - Tarih: 25 Mayıs 2006 Arkadaşımız E.D., oğlunu evlendirmektedir. Düğün öncesi evladıyla tartışır. Oğlu, 'Sen nasıl babasın? Beni rezil ettin' der. Bu acı sözlere 'Maaşım şimdilik buna yetti" diye cevap veren arkadaşımız, odasına geçer ve silahın tetiğine asılır. E.D., 15 gün sonra hayatını kaybetti.

Yer: Elazığ - Tarih: 14 Nisan 2006 Sözleşmesinin yenilenmemesini gururuna yediremeyen arkadaşımız F.S., kendisini astı. Çevresinde oldukça yardımsever ve mert bir insan olararak tanınan F.S., eğer sözleşmesi yenilenseydi 6 ay sonra emekli olacaktı.

Yer: İstanbul - Tarih: Haziran 2006 Sümerbank'ta ustabaşı olarak çalışan bir arkadaşımız, bir okula hademe olarak tayin edildi. Bunu gururuna yediremedi ve intihar etti.

Yer: İzmir Statü değişikliği ve geçim sıkıntısından dolayı, İzmir'de de bir 4/C mağduru intihar yolunu seçti. Birçok arkadaşımız kalp krizi geçirdi, ruh sağlıkları bozuldu, zona oldu..." Bana bu konuda her gün onlarca mektup ulaşıyor. 4/C mağdurları, kadroya alınmayı beklediklerini belirterek, "Sözleşmenin yeniden imzalanması, çalıştığımız yerdeki amirin görüşüne bağlı. Mecburen, amirlerimizin, 'Bana sigara al', 'Masamı sil' gibi talimatlarını yerine getiriyoruz. Geçmişte şef olmamız, iş erbabı olmamız, beş kuruş etmiyor. Asgari ücretin altındaki maaşla yılda 10 ay çalışıp, 12 ay geçinmekteyiz" diyorlar. Hükümet artık bu insanların feryatlarına kulak tıkamamalı ve hak ettikleri onurlu hayatı kendilerine yeniden iade etmelidir.


Mağdurlar anlatıyor

'Nasıl emekli olacağım?'

"Beykoz Deri Fabrikası'nda 22 yıl çalıştım. 3 yıl önce 4/C'li olduk. Seçme hakkı tanınmadı. Ya kabul edeceksin ya başka şehre postalanacaksın veya işsiz kalacaksın. Emekli olmama 6 yıl var. Sözleşmem ise 6 ay sonra bitecek." (Abdülbaki Demir)

'Hastalanmak yasak'

"Tabi olduğumuz kanunun 8'inci maddesinin 'b' şıkkı şöyle: 'Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için çalıştıkları her 4 ay için 2 günü geçmemek üzere hastalık izni verilir. Rapor 2 günü aşarsa, ücret ödenmez.' Yani, 2 günü geçen hastalığa yakalanmak yasak!" (İsmi saklı)

'Eskiden huzurluydum'

"TURBAN çalışanıydım, huzurluydum. Şimdi 4/C kurbanıyım. Bize 40 YTL zammı bile çok gördünüz. Pes yani. Düzenimizi bozdunuz. Şimdi herkese verdiğiniz parayı bize çok görüyorsunuz." (S.B.)

'Okul hayatımız bitti...'

"Babam Sümer Holding'de ustabaşı olarak çalışıyordu. Şimdi bir okulda hademe ve utanarak söylüyorum 450 YTL maaş alıyor. Aslında mağdur olan babam değil, ben ve kardeşim. Çünkü okul hayatımız oldukça kötü yönde etkilendi." (İrem P.)

'Bize 4/C layık görüldü'

"Bizler Türk Telekom çalışanları olarak kurumumuzu Türkiye'nin en büyük şirketi haline getirdik. Ancak, bize 4/C layık görüldü. Biz işçiler, adalet bekliyoruz. Çalışanı mağdur etmek 'Büyük devlet' anlayışına sığmaz." (Tokatlı mağdurlar)

'Teknisyendi, bekçi yapıldı'

"Eşim, yüksekokul mezunu... SEKA'da teknisyen olarak görev yapıyordu. Özelleşmenin ardından, adliyede gece bekçisi oldu. Eşimi daha sonra şoför yaptılar. Şimdi psikolojisi bozuldu." (Bir mağdurun eşi)

'Dörtte bir maaş veriyorlar'

"TÜPRAŞ'ta 20 yıllık elektrik teknisyeniydim. 2 bin YTL maaş alırken, şimdi '500 YTL'ye çalış' deniliyor. 2 çocuğum üniversitede okuyor. Nasıl geçineceğim." (M.G.)

Faruk Erdem/ Takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber