'Turizmdeki kayıp 10 milyar dolar olacak'

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizm sektöründe gelir kaybının bu yıl biraz daha artacağını düşündüklerini belirterek, "Bu yıl için 10 milyar dolara yakın bir kayıptan söz edebiliriz." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2016 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Turizmdeki kayıp 10 milyar dolar olacak'

AKTOB'un aylık olağan toplantısında konuşan Hacısüleyman, kapanan Rusya pazarı yerine konulabilecek yeni pazarlarla ilgili bilgi verdi.

Antalya'nın turizm sektöründe önemine işaret eden Hacısüleyman, "Biz geçen yıl Antalya'ya 11,3 milyon turist getirmişiz, ama 4 saatlik uçuş mesafesinde 1,6 milyar insan var. Bizim hedefimiz bu insanlara Antalya'ya gelebilme imkanı sağlamak olmalı." diye konuştu.

Bunun için çalışmaların "koltukta oturarak yapılamayacağını" dile getiren Hacısüleyman, "Rusya pazarını, Ukrayna pazarını, Kazakistan pazarını nasıl keşfettiysek, çantamızı alıp bu 1,6 milyar insanın yaşadığı yerlere gitmemiz ve oralarda ürünümüzü tanıtmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Turist sayısındaki gerilemenin yanı sıra turistlerin kişi başı harcamasının da azaldığını anlatan Hacısüleyman, turizm sektöründe gelir kaybının bu yıl biraz daha artacağını ve bu yıl için kaybın 10 milyar dolara ulaşabileceğini düşündüklerini söyledi.

EXPO 2016 ANTALYA

Botanik EXPO'nun açılmasına 17 gün kaldığını ve Antalya'ya çok güzel bir değerin daha kazandırıldığını ifade eden AKTOB Başkanı Hacısüleyman, EXPO 2016 Antalya'ya katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Eskiden Antalya için "deniz, kum, güneş var" dediklerini, şimdi ise çok sayıda cazibe merkezi kazandırıldığını kaydeden Hacısüleyman, "12 turizm için EXPO gibi alanlara ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

EXPO'nun çok iyi bir alan olduğunu, fakat projede pazarlama yönünün eksik bulunduğunu ifade eden Hacısüleyman, şöyle konuştu:

"Hangi programlar yer alacak, kimler konser verecek. Turizm acenteleri EXPO etkinlik programını destinasyonu pazarlarken kullanmak istiyor. Açılışa çok az bir zaman kaldı, fakat etkinlik programı hala yok. Yani işin pazarlanması noktasında eksiğimiz var."

SURİYELİ SIĞINMACILAR KONUSU

Hem insan olarak hem de turizm sektörü olarak son 3-4 yıldır Suriye'deki olayları büyük bir üzüntüyle izlediklerini, çocukların ve ailelerin canlarını kurtarmak için kaçan insanların dramını izlediklerini anlatan Hacısüleyman, Avrupa ülkelerinin bu konudaki tutumunun da insanlığa yakışmadığını vurguladı.

Hacısüleyman, "O insanlar ülkelerini zengin olmak için değil, hırsız olmak için değil, çocuklarına iyi bir gelecek vadetmek için değil, sadece canlarını kurtarmak için terk ediyor. Avrupalının yaklaşımına baktığımız zaman, oraya 100 kişi gidiyor 'Ben bu insanları almam'... Peki bu insanların senin kadar yaşama hakkı yok mu? Onlara bu hakkı tanımıyor musunuz?" değerlendirmesinde bulundu.

Hacısüleyman, insan olarak ve turizmciler olarak bu soruna kayıtsız kalmamaları gerektiğini düşündüklerini ve bu konuyla ilgili bir katkı yapmaları gerekirse her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

ÜÇ AYDA YÜZDE 22'LİK KAYIP

Antalya Havalimanı İşletmecisi ICF Airport Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel de havalimanına gelen yolcu sayısının İsrail dışında tüm ülkelerde yüzde 15-25 gerilediğini söyledi.

Havayollarının yüzde 70'inin programlarının ellerine ulaştığını anlatan Döngel, "Programlara baktığımız zaman Avrupa pazarının yüzde 20 daralacağını görüyoruz. Rusya'yı da içine aldığımız zaman yılın tamamında 4-4,5 milyon arası bir daralma olacak yabancı turist sayısında." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber