Genç çiftçilere bir 'sürü' destek!

Hükümet vaatleri arasında yer alan ve genç çiftçilerin desteklenmesine yönelik hazırlanan 30 bin TL'lik hibeyi de içeren destek, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar"a göre, üst sınırı 30 bin TL olan hibe, genç çiftçilere hayvan olarak verilecek.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Nisan 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genç çiftçilere bir 'sürü' destek!

DUYGU ERDOĞAN

İşletme kurmak ya da büyütmek için nakit beklentisi içinde olanlar içinse, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'nın 50 bin TL'ye kadar verdiği düşük faizli kredileri işaret edildi.

Takibi zor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, nakit hibe yerine gebe düve hayvan verileceğini, İzmir'de yapılan "Ege Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı"nda açıklamıştı.

Çelik'in, nakit desteğin takibinin zor olduğunu anlattığını belirten Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, "Bakan, işletme açmak büyütmek için çiftçilere verilen kredileri önerdi. Aksi halde takibinin zor olduğunu söyledi" dedi.

Bakanlığın 18-40 yaş arasında saydığı kayıtlı genç çiftçi sayısı 330 bin 412 kişi. Bu da Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı toplam çiftçi sayısının yüzde 13.46'sını oluşturuyor. Programın, 3 yıl süreyle uygulanması öngörülürken, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine destek verilecek.

Yıldırım, büyükbaş küçükbaş hayvancılık dışında verilecek desteğin nasıl olacağının netleşmediğini dile getirirken, büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvanların, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından temin edileceği bildiriliyor.

Çiftçinin sigortası veya Bağ-kur'u olmaması gibi şartlar bulunduğunu, 1 ay içinde başvuru yaparak projenin hazırlanmasının zor olduğunu dile getiren Yıldırım, "Vergi mükellefi olmayacak, kiralık ya da kendi arsası olacak. Fiziki yatırımlarını tamamladıktan sonra desteğini alacak. Her şehir için farklı bir sistem şart

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber