HDP'li Tan: Bakan önerilerime 'evet' dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Diyarbakır'da açıkladığı, "Sur İhya Projesi"ne yönelik tartışma sürürken HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın, "uzlaşı ile çözüm" teklifi Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'dan destek gördü. Tan, Yılmaz'la görüşmesini aktarırken, "Bakan, önerilerime 'evet' dedi" diye konuştu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Nisan 2016 23:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP'li Tan: Bakan önerilerime 'evet' dedi

NAMIK DURUKAN

Yıllarca Suriçi'nde oturan ve ilçenin tarihi dokusunu yakından bilen HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Sur'un yıkımı konusunda dikkat edilecek hususların bulunduğu gibi yapımı sırasında da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu söyledi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'la makamında görüşen Tan, kamulaştırma kararının ardından Sur'un yıkımı sırasında vatandaşın mağdur edilmemesini istedi. Tan, "Yıkarken vatandaşı asla mağdur etmeyin. Vatandaşın mülkü 30 bin TL ediyorsa 40 bin TL; 40 bin TL ediyorsa 50 bin TL verin. Biraz fazla verin. Zaten mağdur olmuş, ikinci bir mağduriyet yaşanmasın" dedi. Vatandaşın ev sahibi olması için farklı alternatif ve seçenekler ortaya konulmasını isteyen Tan, "Şu an Sur içinde oturanların yüzde 80'i kiracı, mülk sahibi değil. Kiracının sokağa atılmaması lazım. İki yıl kira desteği verilmeli ve ev sahibi olması için bir imkan tanınmalı" diye konuştu.

"Önerilerimi destekledi

Sur içinde ikameti bulunan vatandaşın tapusu ve ruhsatı olup olmamasına bakılmadan hak sahibi olarak kabul edilmesi gerektiğini Bakan Yılmaz'a aktardığını ifade eden Tan, Bakan'ın, görüşlerini onayladığını ve "evet" dediğini aktardı. Tan, "Vatandaş çıkmak istemiyorsa ve kendi toprağında durmak istiyorsa da ona kendi evini yapması için kredi imkanı sağlanmalı. Yıkarken mağdur etmeyeceksin, vatandaşa zorla bir şeyler yaptırmayacaksın, yaparken de 2012 yılındaki koruma imar planına göre yapacaksın. Bu olması gerekendir" dedi.

"Uzlaşı esas alınacak"

Görüşmeyi Milliyet'e değerlendiren Tan, Yılmaz'ın talep edilmesi durumunda ortak çözüm üretilmesi konusunda Diyarbakır'ın bütün milletvekilleriyle görüşmeye ve bir masa etrafında konuyu tartışmaya hazır olduğunu aktardığını söyledi. Tan, Bakan Yılmaz'ın Sur'da yapılacak imara ilişkin şu ifadeleri aktardığını söyledi:

"Vatandaşın istemediği bir şey yapılmayacak. Kamulaştırmalarda istek ve uzlaşma esas alınacak. Alternatif konut edinme seçenekleri sunulacak. Kendi yerinde kalmak isteyen kendi yerinde kalacak. Yeni yapılacak olan her inşa 2012'de kabul edilen Sur koruma imar planına uygun olacak."

"Komisyon kurulsun"

Tan, Yılmaz'la görüşmesinde aktardığı temel yedi maddelik Sur planına yönelik talebin olumlu karşılanmasının önemli olduğunu, sürecin takipçisi olacağını ve bu ilkelere uygun hareket edilip edilmediğini izleyeceğini söyledi. Tan, bu kapsamda HDP bünyesinde Diyarbakır milletvekilleri, MYK, PM, Diyarbakır ve Sur belediyesi üyelerinden oluşan bir komisyon kurulmasını partinin yetkili kurullarına önerdi. Tan, Sur'un kamulaştırmasına yönelik çalışmalarda görev almak için HDP eş başkanlarına yazılı başvuru yaptı. Başvuruda, "Komisyonda tarafıma verilecek her türlü görevi memnuniyetle yürüteceğimizi arz ve teklif ederim" denildi.

PKK kayıtsız şartsız silahı susturmalı

Tan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında ise PKK'nın kayıtsız şartsız silahları susturmasını istedi. Tan, "Türkiye'nin acilen iç ve dış barışı sağlama mecburiyeti var. Bu sadece Kürt sorunu bağlamında değil. Turizm çökmüş durumda, ihracat değerleri düşmeye başladı. Türkiye'de yönetim krizi var. Bunların çözümünün ilk noktası iç barışı sağlamaktan geçiyor" dedi. Tan, şöyle devam etti:

"PKK'nın kayıtsız, şartsız silahlarını susturması, 2013 Nevruz'unda Öcalan'ın çağrısı doğrultusunda silahlı güçlerini Türkiye dışına çıkarması ve silahla hak arama şekline son vermesi gerekir. Hükümetin de atması gereken bütün adımları atması, diyalogları, görüşmeri, demokratikleşmeyi yeni anayasanın içine koyarak sonuçlandırması gerekir. Bunu yapamazsak hep birlikte bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete. Bu gidiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için hayırlı bir gidiş değil."

İslami vakıfları karalamak yanlış

Tan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözleriyle ilgili soru üzerine de, "Bunlar çok gereksiz polemikler. Ortada tecavüz olayı var. Kimsenin üstünü örtmemesi gerektiği, örtemeyeceği bir vaka var. Aile Bakanı'na düşen, bütün gücüyle bu olayın üstüne gitmesi. Bunu kapatacak, mazur gösterecek, farklı algılar oluşturacak hiçbir beyanatın içine girmemesi gerekir. Ancak bu olayın üzerinden İslami vakıfları, kuruluşları karalamak ve tümünü şamil etmek de yanlış. Bir olaydan, iki olaydan hareketle bütün kurumu suçlamak, aynı görüşe sahip bütün bir camiayı töhmet altında bırakmak yanlış" dedi.

Tan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "teröre destek verenlerin vatandaşlıktan çıkarılabileceği" açıklamasının bir karşılığının olmadığını söyledi. Tan, "Bir insan ne kadar suçlu olursa olsun vatandaşlık başka, ceza başka bir şeydir. Bunları trübünlere söylenmiş laflar olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber