'Boş Alanlar'daki kayıp arşiv

Cumhuriyet'in kurulduğu döneme tanıklık eden Merzifon'daki Anadolu Koleji Müzesi'nin 100 yıllık doğa bilimleri koleksiyonu SALT Galata'da 'Boş Alanlar' sergisinde görücüye çıkıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Nisan 2016 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Boş Alanlar'daki kayıp arşiv

NAZ KOCADERE İstanbul

SALT Galata, yeni arşiv ve araştırma sergisi 'Boş Alanlar'ı bugünden itibaren 5 Haziran 2016'ya dek ziyaretçiyle buluşturuyor. Dün küratör eşliğinde basın ön gösterimi gerçekleştirilen sergi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Amerikan misyonerlik faaliyetleri kapsamında Merzifon'da kurulan Anadolu Koleji Müzesi'nin dağılmış doğa bilimleri koleksiyonunun izini sürüyor.

Tarihsel kopukluklar da var

Arşiv koleksiyonu, Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü (ARIT) işbirliğiyle, araştırmacı Marianna Hovhannisyan küratörlüğünde düzenleniyor. Hovhannisyan, Anadolu Koleji Müzesi'nin arşivleme çalışmalarını, "Aydınlanma disiplininde ve ilerleme yaratma güdüsüyle oluşturulmuş," şeklinde nitelendirdi.

Koleksiyonunda 7 binden fazla numune bulunan Anadolu Koleji Müzesi, 1910 - 1915 yılları arasında Anadolu coğrafyasının hafızasına ve tarihsel dönüşümüne tanıklık etmiş bir müze. Müzenin arşivinde eksik kalmış belgeler ve tarihsel kopukluklar da var. Sergi de, 'boş alanlar' olarak tarif edilen bu eksikliklerden ismini alıyor. Söz konusu eksik kısımlar, 1915 dönemindeki kayıplara işaret ediyor. 1915 sonrası, Ermeni ve Rum öğrencilerin yokluğunda kolej ve müze koleksiyonu zamanla dağılıyor. Bütünlüklü bir dünya koleksiyonunun kanıtı niteliğindeki müze kataloğu ve müzeyi oluşturan Alman asıllı bilim insanı Profesör Manissadjian da serginin odağında yer alıyor. Bu çerçevede sergi, çeşitli cemaatlerden kişilerle yapılan video söyleşilerini, fotoğrafların, haritaların ve yazışmaların eşlik ettiği materyaller sunuyor. 'Boş Alanlar' sergisinin çalışmaları, Hrant Dink Vakfı'nın Türkiye Ermenistan Burs Programı kapsamında oluşturuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber