Borsacı greve çıkabilir

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikaya üye olan borsa personeli, İMKB Başkanı Birsen'i toplu iş görüşmelerine çağırdı. Görüşmelerde uzlaşma sağlanamazsa personelin greve gitme ihtimalinin doğduğu belirtildi

Maaşlarına 5 yıldır zam alamayan ve sonunda sendika üyesi olan borsa personeli, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen'i toplu iş görüşmelerine çağırdı.

Borsada örgütlenen Türk - İş'e bağlı Tez - Koop İş sendikası, İMKB yönetimine görüşmelere başlamak için 6 iş günü içinde tarih bildirilmesini içeren davet yazısı yazdı. Sendikanın geçmiş 5 yıldaki kayıpların telafisinin yanı sıra önümüzdeki 2 yıl için de enflasyon oranında zam yapılmasını istediği öğrenildi.

Birsen'in görüşmeler için gün vermemesi durumunda sendikanın konuyu Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne götürerek hakem yoluyla gün tayini yapılmasını isteyeceği belirtildi. Borsa yönetimi sendikaya gün vermez veya masaya oturur ancak uzlaşma sağlanamazsa borsa personelinin grev hakkının doğacağına dikkat çekildi.

Bu arada geçmişe yönelik taleplerin parasal karşılığının 20 trilyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Sendikanın diğer istekleri ise, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Başbakanlık tasarruf genelgeleri kapsamında borsada soruşturma yapmasına neden olan özel sağlık sigortası ödemelerinin yeniden başlatılması, kira yardımının artırılmak suretiyle alamayanların da yararlanması sağlanması olarak belirtildi.

Bakan Şener'e iletilmesi bekleniyor

Toplam 446 kişinin çalıştığı borsada başkan yardımcılarının da aralarında bulunduğu 386 personel sendikalı oldu. Kulislerde bir yandan SPK ve hükümetin dayattığı tasarruf genelgeleri, diğer yanda tabi oldukları İş Kanunu'na göre sözleşme şartlarının yerine getirilmesini isteyen personel arasında sıkışan başkanın işinin kolay olmadığına dikkat çekiliyor.

Sendika ile toplu iş görüşmelerine oturup oturmayacağı merakla beklenen Osman Birsen'in konuyu bağlı olduğu üst kurul SPK'ya götüreceği tahmin ediliyor. Kurula yakın kaynaklar SPK'nın da ilgili bakan Abdüllatif Şener'e danışacağı görüşünde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber