Devlet yardımlarını izleme görevi Devlet Planlama'da

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'nin (AB) uzun süredir talep ettiği Devlet Yardımlarını İzleme Kurumu için harekete geçildi. Devlet yardımlarını denetlemek için oluşturulacak yeni yapının bağlanacağı kurum konusunda şu ana kadar bir anlaşma sağlanamıyordu. Birimin Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) veya Rekabet Kurumu'na bağlı olarak çalışması öngörülüyordu. Yapılan son müzakerelerde, devlet yardımları biriminin DPT'ye bağlı olması konusunda anlaşma sağlandı ve bu konudaki gerekli düzenlemelerin aralık ayı içinde yapılması konusunda prensip kararı alındı. Oluşturulacak birim, tüm devlet yardımlarını denetleyecek ve rekabete aykırı yardımların verilmesine engel olacak.

AB, rekabet başlığı altındaki müzakerelerin sorunsuz ilerlemesi için devlet yardımlarını izleyecek ve denetleyecek bağımsız bir kurumun oluşturulmasını talep ediyor. Bu konuda "Devlet yardımlarının çerçevesi, izlenmesi ve denetlenmesi"ni öngören bir yasa taslağı da hazırlandı. Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanarak 2 yıl önce Başbakanlık'a gönderilen yasa taslağı, oluşturulacak kurumun DPT bünyesinde olmasını öngörüyordu. Ancak Rekabet Kurumu ve Hazine'nin bu konudaki sorumluluğu üstlenebileceklerini belirtmesi üzerine taslak donduruldu.

Ancak bu konuda özellikle AB tarafından gelen "gecikiyorsunuz" uyarılarının ardından harekete geçildi. Edinilen bilgilere göre yapılan toplantılar sonucunda, oluşturulacak devlet yardımları kurumunun DPT bünyesinde olabileceği konusunda görüş birliğine varıldı. Kurulacak birim hem izleme hem de denetleme görevini üstlenecek. Bu konuda üst düzey katılımla son bir toplantının daha yapılacağı belirtilirken toplantının ardından da Başbakanlık'taki taslağın gözden geçirilerek tekrar sürecin başlatılacağı kaydedildi. Yetkililer, aralık ayı içinde tüm bu süreçlerin sona ermiş olacağını ve taslağın yasalaşması konusunda yol alınmış olacağını ifade ediyor.

Devlet yardımlarıyla ilgili süreç, AB'nin ilerleme raporlarına da yansıdı. Son ilerleme raporunda, devlet yardımlarına ilişkin mevzuat kabulü veya bağımsız bir devlet yardımları izleme kurumunun kurulmasına dair bir gelişme kaydedilmediğine dikkat çekilerek "Bunların mevcut olmaması rekabette ciddi sapmaların ortaya çıkmasıyla sonuçlanıyor. Türkiye'de devlet yardımlarını düzenleyecek yerleşik kurum veya yasal çerçeve bulunmamaktadır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber