TOBB ETÜ SPM: İşsizlikte Artış Sürecek

SPM, Ocak-2016'da işsizlik oranının yüzde 11'in üzerine çıkacağını öngördü.

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 09 Nisan 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TOBB ETÜ SPM: İşsizlikte Artış Sürecek

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), 15 Nisan 2016-Cuma günü ilan edilecek 2016-Ocak dönemi işsizlik oranının, bir önceki aya göre 0,3 puan daha artarak yüzde 11,1 olacağını tahmin etti. Kısa vadeli işsizliğe yönelik tek tahmin yapan kuruluş olan SPM, Ocak ayı tahminini yayınladı. Tahmin çalışmasında, işsizlikteki yükseliş trendinin süreceği, analizde geçen yılın son ayında sanayi üretiminde ve bu yılın ilk ayında ihracatta düşüş yaşanmasına yönelik gelişmelerin gözlendiğini vurguladı.

"İŞSİZLİK ARATACAK"

SPM Direktörü Serdar SAYAN gözetiminde; araştırmacı Pınar KAYNAK ile misafir araştırmacı Ozan ACAR'ın yaptığı çalışmada, Ocak-2016 dönemi tarım dışı işsizlik oranının 0,2 puan artarak yüzde 12,9 seviyesine çıkmasını beklerken, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0,1 puan artarak yüzde 12,4 seviyesine çıkacağını tahmin etti. SPM, istihdam oranının 0,2 puan düşerek yüzde 45,2 düzeyinde gerçekleşeceğini, sanayi istihdamının ise artarak 5 milyon 332 bin kişi seviyesine çıkacağını öngördü.

"SANAYİİ ÜRETİM ENDEKSİ AZALDI"

Çalışmada, Aralık-2015 döneminden itibaren yükseliş eğilimi gözlendiği belirtilirken, "Aralık döneminde sanayi üretim endeksi yaklaşık 20 puan azalarak 136,2'den 116,5'e inmiştir. Diğer yandan Ocak döneminde ihracat, Aralık dönemine göre yüzde 18 oranında azalırken, yatırım (sermaye) malları (taşımacılık hariç) ithalatı yüzde 36, hammadde ithalatı ise yüzde 21 oranında azalmıştır. Tüm bu göstergeler Ocak döneminde de işsizlik verilerinde herhangi bir iyileşme olmayacağına işaret etmektedir. Nitekim, yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir" görüşüne yer verildi.

"YENİDEN AZALMA EĞİLİMİNE GİRDİ"

Tahminlerde kullanılan göstergelerden biri olan imalat sanayisinde kapasite kullanım oranlarına (KKO) yönelik olarak yapılan değerlendirmede ise net bir eğilim yönü görülmediği belirtilerek, "Yatırım malları KKO'daki artış eğiliminin ve tüketim malları imalatı KKO'sunun azalma eğiliminin korunduğu, ara malları imalatı KKO'larında geçtiğimiz dönemde kendini gösteren artış eğiliminin yerini, yeniden azalma eğilimine bıraktığı görüldü" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber