Genç öğrencilerin robot icadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2006 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde yaşayan 18 yaşındaki öğrenci, tasarımı tamamen kendisine ait, uzaktan kumandalı yürüyen bir robot icat etti.

Liseyi maddi imkansızlık nedeniyle bırakan Ebubekir Dengiz, robot icat ederek Japonyalı mucitlere adeta taş çıkarttı. Genç mucidin kısıtlı imkanlarla yaptığı robot; konuşuyor, yürüyor, aynı zamanda da dans ediyor. Babasız olduğu için, aile geçimine katkıda bulunmak amacıyla çimento taşıma işlerinde çalışan Dengiz, elindeki kısıtlı imkanlarla küçük bir robot icat ettiğini söyledi. İcat ettiği robotu için isteyen herkese patenti vereceğini belirten genç mucit, "Evdeki elektronik cihazları kullanılarak icat ettiğim bu robotun uzunluğu 70 santimetredir. İmkanlarım olsa, daha büyük robotlar yapmak istiyorum. Bu işlerden iyi anlıyorum. Özellikle elektronik tamiratından çok iyi anladığım için böyle bir icat yapmaya karar verdim. Uzaktan kumandalı robotu 1 ay gibi kısa bir zamanda bitirdim. Robot yaparken sadece elektronik malzemeleri kullandım. Elimde fazla imkanım yok. Erken yaşta babamı kaybettiğim için okulu bırakmak zorunda kaldım; ancak şu anda liseyi dışarıdan okuyorum. Aile geçimine katkıda bulunmak için çalışmak zorundayım" dedi.

Genç mucidin yakını olan Halil Coşkun, böyle gençlere yetkililerin yardım elini uzatmalarını istedi. Coşkun, "Bu tür icatlar yapan birkaç arkadaşımız daha var; ancak ben robot icat edeni ilk kez gördüm. Bugün kendisiyle görüştüğümde robotu çalıştıracak pil parası dahi yoktu cebinde. Bu imkansızlıklara rağmen böyle bir robot yapabiliyorsa ne mutlu ona diyorum. Artık Silopi olarak Çinliler'e ve Japonlar'a rakibiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber