'Kral Selman'ın ziyaretinin güçlü yansımaları olacak'

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın Türkiye ziyaretinin, iki ülke arasında son dönemlerde ivme kazanan ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konulara da güçlü yansımaları olacağı öngörülüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2016 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kral Selman'ın ziyaretinin güçlü yansımaları olacak'

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi öncesinde Ankara'ya resmi ziyarette bulunacak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, özellikle iki ülke arasında olumlu gelişen ilişkileri önemli bir aşamaya taşıyacağı tahmin ediliyor.

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ziyaretinin, İİT Zirvesi öncesinde gerçekleşmesine dikkati çekti.

Kral Selman'ın Mısır'a yaptığı resmi ziyaretin ardından Türkiye'ye gelmesinin, Suudi Arabistan'ın Türkiye ve Mısır arasında arabuluculuk rolü üstlendiği yönündeki değerlendirmelere yol açmasına ilişkin, "İki devletin işbirliğinin önemine hem Mısır hem de Türkiye vakıf. Fakat ortaya çıkan durumun bir şekilde soğutulması gerekiyor. Bu anlamda, Suudi Arabistan'ın katalizör rolü oynayabileceğini düşünüyorum." dedi.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat ise Türkiye'nin, Mısır ile ilişkilerini düzeltirken politikasının temel eksenini değiştirmek istemeyeceğini belirterek, "Darbe sonrasında devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hapse atılması, idam cezasına çarptırılması, Müslüman Kardeşler örgütüne siyaset yapma imkanı tanınmaması değişmediği sürece, Türkiye'nin Mısır ile ilişkilerinin düzelmesinin mümkün olmayacağını düşünüyorum." dedi.

"Olumlu atmosferde ilişkiler stratejik seviyeye çıktı"

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de iki ülkenin farklı rejimler tarafından yönetilmelerine rağmen kuruluşlarından bu yana gerek ekonomik gerek siyasi anlamda iyi ilişkilerini sürdürdüğünü belirtti.

Arap Baharı döneminde Türkiye'nin bölgedeki değişim ve dönüşüm sürecini desteklemesinin, Suudi Arabistan'da Kral Abdullah zamanında ciddi rahatsızlık yarattığını hatırlatan Akgün, "Daha sonra bölgede DAEŞ gibi unsurların ortaya çıkışı, ABD'nin İran ile ilişkilerinin yeni bir aşamaya geçmiş olması ve bölge ülkelerinin ortak güvenlik sorunları yaşaması sonrasında kralın da değişmesiyle yarattığı olumlu atmosferde ilişkiler stratejik seviyeye çıkacak kadar hızlı bir gelişim göstermiştir." dedi.

"Koalisyon birliktelikle mümkün"

SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Muhittin Ataman ise bölgede sağlam Sünni bir koalisyonun ancak Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin birlikte hareket etmesiyle mümkün olacağını vurgulayarak, "Ama biliyoruz ki Türkiye-Mısır arasında ciddi sorunlar var. Bunların aslında biraz da yumuşatılması gerekiyor. Kral, İİT Zirvesi de vesile kılınarak, Mısır'dan üst düzey olmasa bile bakan düzeyinde temsilin sağlanmasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin bu noktadan itibaren iyileştirmeyi düşünüyor. Bölgedeki gelişmeler de bunu zorunlu kılıyor" diye konuştu.

"Çatışmalar ve İran'ın yanlış politikaları, iki ülkeyi yakınlaştırdı"

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı da iki ülke arasında ilişkilerin son dönemlerde gelişmesinin en önemli nedenlerinden birinin bölgede artan İran tehdidi olduğunu bildirdi.

"İslam dünyasını tehdit eden sorunlar ele alınacak"

Merkezi Cidde'de bulunan Ortadoğu Stratejik ve Hukuki Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Enver Macid Aşki ise Ortadoğu'da yer alan çoğu ittifakın Suudi Arabistan tarafından oluşturulduğunu belirterek, "Suudi Arabistan ve Ankara, İslam dünyasının sosyal, siyasi ve askeri olarak nasıl güçlendirileceğini görüşecek ve İslam dünyasını tehdit eden sorunları ele alacak." dedi.

Sultan Çoğalan-Nazlı Yüzbaşıoğlu-Meltem Bulur-Enes Kanlı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber