Mahkemelik plan bilirkişiyi bekliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Kasım 2006 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR Valiliği tarafından, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Turan - Alsancak Yeni İzmir Kent Planı kararının iptali için İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nde açılan davada, aradan 7 ay geçmesine karşın henüz bilirkişi incelemesi yapılmadı. Bilirkişinin raporunu en erken Ocak 2007'de vermesi bekleniyor.

Mahkemenin karar süreci ise itirazlar da gözönüne alındığında en az bir yıl sürecek. Plan iptal edilerse yeni plan yapılacak.

İzmir son bir aydır, Bölgesel Nazım İmar Planı tartışması ile İnciraltı'nın imara açılıp açılmaması konularına odaklanırken, kentin geleceğini etkileyecek en önemli planlama çalışmalarından biri olan Turan-Alsancak İzmir Yeni Kent Merkezi Planı'nın akıbeti unutuldu. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, kamuoyunda tartışma yaratan Turan- Alsancak arası 550 hektar alanı kapsayan Yeni İzmir Kent Planı'yla ilgili olarak 13 Mart 2006 tarihinde değişiklik yaparak, zeminde yüzde 25, 30 ve 35 olan kullanım hakkını yüzde 40, 45 ve 50'ye yükseltti. Planda 3 ve 3.5 emsal olan inşaat yoğunluğu hakkı ise 4 ve 4.5 emsale çıkartıldı. Büyükşehir Belediye Yasası gereği Valiliğe gönderilen planla ilgili olarak Bayındırlık İl Müdürlüğü olumsuz bir rapor hazırladı.

Eski plana göre sosyal donatı alanları, yeşil alanlar, otapark alanlarının yapı artışına paralel olarak artması gerekirken, aynı kaldığını belirtildi. Raporda, mevcut oranın yetersiz olduğu ve bu durumun İmar yönetmeliklerine aykırı olduğu vurgulandı. Bunun üzerine, Valilik planın iptali istemiyle geçen nisan ayında İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme heyeti, başvuruyu inceledikten sonra davayı kabul ederek, Büyükşehir Belediyesi'nden savunma istedi. Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi savunmasını verdi. Mahkeme, bilirkişi atanması yönünde ara karar verdi. Ancak, henüz bilirkişi incelemesi başlamadı.;

YATIRIMCILAR BEKLİYOR

Planlama uzmanları, davanın plan iptaliyle sonuçlanması durumunda, yeniden plan yapılması veya eski durumuna dönülmesi sürecinin başlayacağını söyledi. Planın iptal edilmesi halinde uygulama planı süreci başlayacak.

Mahkeme'nin nisan- mayıs aylarında karar vermesinin beklendiği, ancak itirazlarla bu sürecin uzayabileceğine dikkat çekilirken, planın iptal edilmemesi durumunda başlaycak uygulama planı sürecinin ise 6 ay zaman alacağı bildirildi.

Uygulama planından sonra da parselasyon çalışmasının başlayacağına dikkat çekildi. Üç yıldır ruhsat için bekleyen yatırımcılar ise en az iki yıl daha bekleyecek. Bazı yatırımcılar kararın bir an önce çıkmasını beklerken, bazıları ise daha fazla inşaat hakkı için mutlaka belediyenin planının onaylanmasını istiyor.

ÇİLİNGİR : ?KEŞKE ÖNCE BİZE DANIŞSALARDI'

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Tolga Çilingir, idari yargıdaki prosedürlerin zaman aldığını söyledi. İnceleme, tarafların savunma ve itirazı, bilirkişi süreci ve değerlendirme safhası nedeniyle karar sürecinin uzadığını belirten Çilingir, ?Ancak, bu süreyi yaratan nedenlere bakılması gerekir. Keşke bunlar yaşanmasaydı. Önceden meslek odalarıyla paylaşılsa iyi olurdu. Biz de askı süresi içinde itiraz ettik. Belediye iyi niyetli, ancak zaman zaman farklı noktalara düşüyoruz?dedi.

Çilingir, kendilerinin, mevcut planın üzerinde rakamsal değişiklik yapılarak, yapı yoğunluğunun diğer sosyal donatı ve teknik altyapı olanakları arttırılmadan yükseltildiği için itiraz ettiklerini söyledi. Bu anlayışın sonu olmadığını, girişimci sermayenin talebiyle gelecekte biraz daha arttırılabileceğini belirten Çilingir, planın uygulanabilirliği henüz görülmeden 2 yıl içinde revizyona uğramasının da kabul edilebilir olmadığını dile getirdi. Çilingir, yatırım yapmak isteyenlerin de planın kesinleşmemesinden, hukuksal süreç nedeniyle durduğunu, kentin gelişiminin olumsuz etkilendiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber