Üniversitede 4.5 milyon dolarlık usulsüzlük iddiası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Kasım 2006 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne 8 yıl önce 8.9 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımında 4.5 milyon dolarlık usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. 15 aylık soruşturmasını tamamlayan cumhuriyet savcılığının verdiği takipsizlik kararına itiraz edildi. Çukurova Üniversitesi'nde 8 yılda görev yapan 3 rektörün sorumluluk dönemindeki çoğu tıp profesörü 19 kişiye yönelik yolsuzluk suçlamalarının akıbeti mahkemenin takipsizlik kararını kaldırıp kaldırmamasına bağlı.

Balcalı Hastanesi'nin 60 yataklı Yoğun Bakım Ünitesi için ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz, makina ve aksesuvarların alımı için İslam Kalkınma Bankası'ndan 11 milyon dolarlık kredi sağlandı, ancak bu kredinin bir miktarı elde edilebildi. Kısa süre sonra da alım için ihale yapıldı. 23 Eylül 1998'deki 4.5 milyon dolarlık ihaleyi Alman Draeger Medizintechnik GmbH firması kazandı. İddiaya göre, Rektör Prof. Dr. Can Özşahinoğlu'nun döneminde yapılan ihalede, yüklenici firma 5 ayda teslim etmesi gereken 31 kalem malzemenin büyük bir kısmını tanınan süreden aylar sonra teslim edebildi. Bunlardan 21 kalemi farklı marka ve modellerde, 5 kalemi de alternatif ürün olarak verildi.

Ancak bir süre sonra alınan cihazlar arızalanmaya başlayınca şikayetler arttı. Ayrı ayrı birimlerdeki cihazlarla ilgili Hastane Başmüdürlüğü'ne sözlü ve yazılı birçok arıza şikayeti yapıldı. Arızaların giderilmesi için ilgili firma uyarılmasına rağmen, çoğunda istenen olumlu sonuç alınamadı. İhale kapsamındaki bazı cihazlar ise süresinde teslim edilemedi.

DEVLET ZARAR UĞRATILMIŞ

Bu arada üniversitede rektör değişti, Prof. Dr. Yalçın Kekeç ile Hastane Başmüdürlüğü'ne de Ali Önal getirildi. Yoğun Bakım Ünitesi cihazları ile ilgili şikayetler incelenirken, ihale de büyüteç altına alındı. Bu sırada yeni Başmüdür Önal, Yoğun Bakım Ünitesi'nin cihaz ihtiyaçları ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile hazırladığı raporu rektörlüğe bildirdi. Rektörlük usulsüzlüğü tespit ettirmek için Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Adana 6'ıncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nden bilirkişi istedi.

Adana 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nce yaptırılan bilirkişi raporunda devletin milyonlarca dolar zarara uğratıldığı belirtildi. Mahkemenin görevlendirdiği Hacettepe Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden oluşan bilirkişilerin incelemesinde teslim edilen düşük kaliteli ürünler nedeniyle 3 milyon 290 bin 179 dolar, teslim edilmeyen ürünler nedeniyle de 1 milyon 247 bin 413 dolar devletin zarara uğratıldığı saptandı.

Maliyenin bilirkişi raporunda, bu usulsüzlüklere göz yumdukları iddiası ile eski Rektör Prof. Dr. Özşahinoğlu ile tahakkuk memuru hakkında idari ve adli soruşturma açılması için durumun Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığı'na bildirilmesi istendi.

ÜNİVERSİTEYE ?TEMİNAT YAKMA' DAVASI

ÇÜ Rektörlüğü, yükümlülüklerini yerine getirmeyen Alman firmanın cihazlarının kesin kabulünü yapmadı, sözleşmesini feshedip, ihaleye girerken verilen 890 bin dolarlık teminatı yakarak üniversiteye gelir kaydetti. Teminatına el konulan yüklenici firmanın yetkilileri, ÇÜ Rektörlüğü hakkında Adana 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde teminattan doğan 890 bin dolar alacak ile 100 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı. Mahkeme, firmanın şartname ve sözleşmelere uymadığına karar verip, üniversite aleyhine açılan davayı reddetti. Yargıtay da bu kararı onayladı.

Rektör Prof. Dr. Yalçın Kekeç, Adana 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nce yaptırılan bilirkişi raporlarına dayanarak sorumluların yargılanma izni için Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) başvurdu. YÖK Denetleme Kurulu'nun raporunda, sözleşmeye göre yapılan cihazların tesliminde aykırılık olmadığı görüşü yer aldı. Rektörlük, bu rapora itiraz etti. YÖK'ün ilgili kurulu, kararında ısrar etti, ancak daha sonra ortaya atılan iddialar konusunda soruşturma izni verilmesinin üniversite rektörlüğünü yetkisinde kullanılmasını istedi.

ÜNİVERSİTE YARGILAMA İSTEDİ

Prof. Dr. Kekeç yönetiminde üniversite rektörlüğü, geçici kabul tutanaklarında cihazların eksiksiz ve sağlam olduğuna karar veren 11 profesör ve 1 mühendisten oluşan ?Teknik Komite' hakkında ?görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla lüzum- u muhakeme kararı verdi. Suçlananlar, Danıştay'da itiraz etti. Danıştay 1'inci Dairesi, cihazların sözleşme şartlarına uygunluğunun Hazine Müsteşarlığı'nca tespit edilmesi gerektiğine kanaat getirip, ?Teknik Komite' hakkında men- i muhakeme kararı verdi.

ÖDÜLÜ SÜRGÜN OLDU

İhaleyle ilgili usulsüzlüğü ortaya çıkarıp, devletin 4.5 milyon dolar zarara uğratıldığını gösteren dosyayı hazırlayan Hastane Başmüdürü Ali Önal, üniversite yönetimince ek olarak Genel Sekreter vekilliği görevine getirildi.

Ancak, 2004 Ağustos'unda Prof. Dr. Yalçın Kekeç'in yerine rektörlüğe getirilen Prof. Dr. Alper Akınoğlu yönetimi, Ali Önal'ı görevden aldı. Bu arada ilgili yerlere gönderilen dosyalar incelenmeye devam etti. İhaleyle ilgili devlet zararının olup olmadığı konusu yetkili kurumlarca geniş şekilde soruşturuldu. Bu soruşturmalar sırasında yeni bilirkişiler atandı. Bazı bilirkişi raporlarında, ihalenin usulunü uygun olduğu belirtildi. Sayıştay incelemelerinde, Maliye Bakanlığı müfettişleri ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görevlendirilen bilirkişilerce de hazine zararı belirlendi. Bu gelişmeler ışığında Sayıştay Başkanlığı, devletin zarara uğratıldığı ihaleyle ilgili sorumlular, denetim ve gözetim işlemlerini yerinde ve zamanında yapmayanlar, ihmali olanlar hakkında kovuşturma yapılması için dosyayı 2005 Temmuz'unda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

DAVA AÇILMADI

Sayıştay'ın isteğiyle 15 ay boyunca inceleme yürüten savcılık, ?2886 Sayılı İhale Kanunu'na aykırılık, görevi kötüye kullanmak, görevi ihmal, 3628 sayılı yasaya aykırılık, ihaleye fesat karıştırmak ve ihalede edimin ifasına fesat karıştırmak' suçlamasıyla aralarında çoğunluğu profesör akademisyenler, üniversite bürokratları ve yüklenici firma yetkilisi olan 19 kişi hakkında 25 Eylül 2006'da takipsizlik (kovuşturmama) kararı verdi. Takipsizlik kararında Danıştay'ca ?teknik komite' hakkında verilmiş ?men- i muhakeme' kararı ile ?zaman aşımı' ve ?şartlı salıverme' gerekçelerine yer verildi.

Görev döneminde suç duyurusunda bulunan eski Rektör Prof. Dr. Yalçın Kekeç, Adana'ya en yakın merci olan Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na başvurup ?Delillerin tümü ve Maliye Bakanlığı Bilirkişisi raporu dosyaya konulmamış? diyerek hem usul, hem esas yönünden karara itiraz etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber