40 bin kişinin 'cebi' dinleniyor!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Kasım 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet, şüpheli bulduğu on binlerce kişinin telefonunu savcılık izniyle dinliyor. Ancak polisin dinlemek istediği şüphelilerin sayısının çok fazla olması nedeniyle, GSM şirketlerinin kapasitesi zaman zaman yetersiz kalıyor.

Polis, 40 bin kişiyi dinlerken, 1500 şüpheli ise kapasite yetersizliği nedeniyle sırada bekletiliyor. Polis, bu GSM şirketinde kapasite dolduğu için üç aydır dinleme yapamamaktan şikâyet ediyor.

Çete dinlenemedi

Suçla mücadelede en önemli delillerden birinin "teknik takip" olduğunu belirten yetkililer, teknik takibi yaparken güçlük çektiklerini belirtiyor. Örneğin, aralarında bir başkomiserin de olduğu suç şebekesinin geçen hafta içinde çökertildiği "Nemrut" operasyonu sırasında çetenin takibinde güçlükler yaşandı.

Cinayet, yaralama, tehdit, silah ve patlayıcı madde bulundurmaktan gözaltına alınan şebeke üyelerinin sadece birbirleriyle konuştukları "kapalı iletişim ağı" olarak bilinen özel telefon hatları, GSM şirketinin kapasitesinin dolması nedeniyle dinlenemedi. Çetenin daha önce dinlenen bazı telefonların dökümleri de, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki bürokrasi nedeniyle soruşturmayı sürdüren polis biriminin eline ulaşmadı. TİB, dinlemeyle ilgili engellerin aşılması ve kurumlar arasında koordinasyon sağlaması amacıyla kurulmuştu.

Ankara'da bulunan TİB, polisin suçla irtibatlı olduğunu bildirdiği numaraları merkezi İstanbul'da olan GMS operatörlerine iletiyor ve teknik takip başlıyor.

GSM şirketleri, belirlenen süre içinde telefonların sinyallerini de takip ederek, kimin hangi bölgede bulunduğunu da tespit ediyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, dinleme kayıtlarını daha sonra ilgili birime gönderiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber