Yücel Aşkın'a kriminal darbe

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Kasım 2006 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Emniyet, öğretim üyelerinin sürgün gerekçesi sayılan ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın adına yazılan sicil raporlarını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Fırat Cengiz'in yazdığı iddialarını doğruladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı tarafından düzenlenen ekspertiz raporu tamamlanarak davanın görüldüğü Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Raporda mahkemede müdahil Öğretim üyelerinin öne sürdüğü, "Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ile ilgili olarak Rektör Aşkın adına yazılan sicil raporlarını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Fırat Cengiz'in yazdığı ve bazı öğretim üyelerini sürgün ettiği" iddialarının doğrulayacak şekilde, Cengiz ve Aşkın'a ait kısımlardaki yazıların aynı şahıs elinden çıktığı tespiti yapıldı.

UZMANLAR İNCELEDİ

Mahkemede daha önce davaya fişlendikleri gerekçesiyle müdahil olan Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri adına düzenlenmiş sicil raporlarının Rektör Aşkın tarafından doldurulmadığı öne sürülmüştü. Bunun üzerine Mahkeme 120 Ziraat Fakültesi öğretim elemanına ait sicil raporlarını Ankara'ya incelemeye gönderdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı uzmanları Uzman Alper Baykal ve Ali Gümüşsoy tarafından hazırlanan raporda, "Yazılarda bulunan ortak harflerin tersimi, yuvarlak harflerin başlangıç noktaları, noktalama işaretlerinin konuluşları, kaligrafik ve itiyadi diğer hususiyetler yönünden uyarlık görülmüş sözkonusu yazıların aynı şahıs elinden çıktığı kanaatine varılmıştır" denildi.

5 HOCA SÜRGÜN

Sicil raporlarında birinci ve ikinci sicil amirleri hanesinde yer alan yazıların aynı kalemden çıktığı ve aynı kişiye ait olduğu belirlenmiş oldu. Öğretim üyeleri Nurhan Akyüz, Kazım Kara, Burhan Arslan ve İbrahim Yılmaz bu raporlar sonrası, üniversiteden uzaklaştırılmıştı. Öğretim üyeleri, Aşkın'ın kasasından çıkan özel notlarda da isimlerinin geçtiğini öğrenince, fişleme gerekçesiyle davaya müdahil olmuştu.

Rektör göz yumarak suça ortak oldu

Müdahil öğretim üyeleri arasında bulunan, Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Davut Okçu, "Bu durumda birinci sicil amiri konumundaki Ziraat Fakültesi Dekanının yetkisini aştığı tescil edilmiş oldu" dedi. Okçu, Cengiz'in mevzuata aykırı bir şekilde sicil doldurduğunu, ikinci Sicil amiri konumundaki Aşkın'ın da raporların doldurulma biçiminden haberdar olduğu halde müdahale etmemekle suçun işlenmesine ortak olduğunu söyledi. Söz konusu raporları mevzuata aykırı bir şekilde tanzim eden Dekan ve Rektör hakkında; Sicil Amirleri Yönetmeliğinin "Garez veya özel amaçla sicil raporlarını gerçeğe aykırı doldurdukları anlaşılan sicil amirlerinin cezai sorumlulukları saklıdır" hükmü gereğince YÖK tarafından soruşturma başlatılması gerektiğinibelirten Okçu, raporla birlikte Aşkın ve arkadaşları hakkında, 'teşekkül halinde suç işleme' iddialarının bir kez daha belgelenmiş olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber