'Dokunulmazlığın' akıbeti çok bilinmeyenli denklem

Ak Parti'nin, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılarak, Meclis kararı olmaksızın tutuklanabilmeleri, sorgulanabilmeleri ve yargılanabilmelerine imkan verecek anayasa değişikliği teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınması bekleniyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Dokunulmazlığın' akıbeti çok bilinmeyenli denklem

ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara

Vizesiz Avrupa için gerekli düzenlemelerin ardından mayıs başında Genel Kurul gündemine geleceği belirtilen teklifin akıbetini, muhalefetin tavrı belirleyecek.

Ak Parti, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğini Meclis'ten 367 ve üstü oyla yani referandum riski söz konusu olmaksızın geçirmeyi arzu ediyor. Bunun için de 316 oy gücüne sahip Ak Parti'nin muhalefetten destek alması gerekiyor. Ancak teklife ilişkin muhalefet cephesinden dün gelen ilk yansımalar 367 desteği konusunda umut vaad etmedi. HDP öneriyi eleştirirken, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, Ak Parti'nin anayasa değişikliği konusunda samimi olmadığını savunarak, partisinin yasal düzenleme gerektirmeyen dört önerisinin değerlendirilmesini istedi. CHP kurmayları ise, "nihai aşamada hayır dememe eğiliminde" olduklarını ifade etmekle birlikte, gizli oylamalarda milletvekillerinin hür iradeleriyle oy kullanacağına vurgu yaptı. Bu açıklamalar ve Genel Kurul'daki oylamaların gizli yapılacak olması ise teklifin akıbetini çok bilinmeyenli denkleme dönüştürüyor.

Partilerarası taktik ve strateji savaşına sahne olacak bu süreçte anayasa değişikliği teklifi reddedilebileceği gibi 330-366 aralığında referandum zorunluluğu da gündeme gelebilecek. Referanduma sıcak bakmayan Ak Parti, Genel Kurul'da teklifin referandum aralığında kabul edilmesi olasılığına karşı "askıya alma" ve "kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bırakma" formüllerini tartışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber