AB ile göçmen anlaşması kaçakçıları vurdu

Türkiye ile AB arasında 20 Mart'ta varılan mutabakat sonucu, yasadışı göçmenlerin Yunan adalarına gidişinde büyük bir azalma görülürken, bu anlaşma aynı zamanda insan kaçakçılarına büyük darbe vurdu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Nisan 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB ile göçmen anlaşması kaçakçıları vurdu

Birol Keleş

Anlaşma öncesi Türkiye'nin batı kıyılarından Yunan adalarına insan taşıyan kaçakçılar, mültecilerden kişi başı 2 bin dolar isterken, anlaşma sonucunda bu rakam kişi başı 400 dolara kadar geriledi. Talebin azaldığını gören kaçakçılar, göçmenleri yolculuğa çıkarmak için fiyatlarını büyük oranda düşürdü. Anlaşma öncesi günde 3-4 botu bir günde kolaylıkla dolduran insan tacirleri, şimdi 1 botu 3-4 günde dolduramıyor. Daha önce İzmir'in belli bölgelerinde Yunan adalarına geçmek için yoğun çaba sarfeden çoğu Suriyeli olan Iraklı, Pakistanlı, Afganlı binlerce göçmen, şimdi birkaç yüz kişiye kadar düştü. Bu azalmanın en büyük etkisi, zor durumda olan bu insanların umutlarını paraya çevirerek onları Avrupa sınırlarına götürme vaadi sunan insan kaçakçıları üzerinde gösterdi. 2016 yılının ilk ayların yaklaşık 123 bin göçmen kaçak yollarla Yunan adalarına gitmeyi başarmış, binlerce göçmen de yolculuk sırasında yaşamını yitirmişti. AB ile varılan anlaşmayla Yunanistan'tan Türkiye'ye göçenlerin geri gönderilmeye başlaması Avrupa'ya gitme talebini azalttı.

400 DOLARA DÜŞTÜ

İnsan kaçakçıları daha önceden 2 bin dolardan yolculuk ücretini açarken, talebin ciddi oranda düşmesiyle bu miktar 400 dolara kadar düştü. 20 Mart'ta yürürlüğe giren anlaşma Türkiye, Yunanistan'a illegal yollardan giden göçmenleri geri almayı taahhüt etmiş, karşılığında ise AB'den Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenlerin koşullarını iyileştirmek için 6.8 milyar Euro finansal destek alınmasına karar verilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber