Rus kotasına karşı Asya-Körfez rotası

Rusya'ya alternatif pazar arayışları sonuç veriyor. Türk Cumhuriyetleri ve Körfez'deki müşavirliklerden çok sayıda alternatif seçenek geldi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Nisan 2016 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rus kotasına karşı Asya-Körfez rotası

Hakkı KURBAN

Türkiye menşeli tarım ürünlerinin ithalatına yönelik getirilen kısıtlamalar çerçevesinde, Rus pazarında oluşan kayıplar, Asya ve Körfez pazarlarıyla kara çevrilecek. Bu bölgelerdeki ticaret müşavirlikleri kanalıyla farklı talepler, ilgili bakanlıklar kanalıyla ihracatçı birliklerine ulaştırıldı. Üstelik, bunlardan bir kısmı, dolaylı yoldan Rusya kapılarını da Türk tüccarlarına açacak. Son dönemde özellikle Asya'daki Türk Cumhuriyetleri ile Körfez'den farklı alanlarda talepler Türkiye'ye ulaştı.

ASTANA'DA '0' GÜMRÜK

Kazakistan'da kurulu 'Altyn Kyran' adlı firma, Türkiye'nin Astana Ticaret Müşavirliği'ni ziyaret ederek, Pavlodar şehrinde kurulacak 34 bin metrekarelik seranın tanıtımını yaptı. Domates üretiminin yapılacağı seranın yanı sıra, Türk firmalarının yaş meyve ve sebze üretmesi halinde Rusya, Kırgızistan, Belarus ve Ermenistan'a sıfır gümrük ile ürünleri ihraç edebilecekleri belirtildi.

İran'da ise Tahran Ticaret Müşavirliği'ni ziyaret eden Dubai merkezli bir firma, Türk ürünlerinin İran üzerinden Rusya pazarına gönderilebileceğini bildirdi.

İleri seviyeye taşıyalım teklifi

Suudi Arabistan'daki Cidde Yaş Meyve ve Sebze Hali sahip ve yöneticileri ise Türkiye'nin Cidde Ticaret Ataşeliği ile görüşerek, mal alımını daha ileri seviyeye taşımak istediklerini bildirdi. Bu kapsamda, Türkiye ile ticarette tek tek firmalarla muhatap olmak yerine, kurumsal işbirliği talep edildi. Türk ürünlerinin sorunsuz olarak ülke pazarına sokulabileceğinin altı çizildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber