3 milyar euro'luk paket geliyor

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye, Suriyeli mülteciler için kullanılması amacıyla vereceği ilk 3 milyar euro'luk fon paketinin ilk ödemesinin bu cumartesi günü Gaziantep'te başlayacağı öğrenildi.

Haber Giriş : 19 Nisan 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 milyar euro'luk paket geliyor

Reuters'in Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, projenin başlayacağı törene Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da katılacak.

mutabakat yapılmıştı

AB ile Türkiye, mart ayı içinde Belçika Brüksel'de vardığı mutabakat ile Türkiye'den Yunan adalarına illegal yolla gidecek mültecileri geri almak, AB de bunun karşılığında Türkiye'den aynı sayıda mülteciyi kabul etmek konusunda anlaşmışlardı.

Mutabakat bu ay içerisinde uygulanmaya başlanmıştı. Mutabakatta ayrıca AB, Suriyeli mültecilere harcanması koşuluyla Türkiye'ye 3 milyar euro'su bu yıl, diğer kısmı 2018'e kadar verilmek kaydıyla 6 milyar euro'luk bir kaynak sağlamayı da öngörmüştü.

Edinilen bilgilere göre, AB'nin 3 milyar euro'luk ilk dilim fonunun uygulanması ile ilgili tören, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Angela Merkel, Tusk ve Timmermans'ın da katılımıyla 23 Nisan Cumartesi günü Gaziantep'te saat 15:00'te başlayacak.

Törende, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin şartlarının iyileştirilmesi için kullanılacak fondaki yatırımlar kamuoyuna duyurulacak.

Mülteci kampına proje açılışı...

Kaynaklar, Gaziantep'teki törende, Suriyeliler için yapılacak okul, Hastane gibi projelerin ilk örneklerinin açıklanacağını, video bağlantılarıyla farklı mülteci kamplarındaki proje açılışlarının da duyurulacağını vurguladılar. Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans'ın bu törenin ardından Gaziantep'in Nizip ilçesindeki mülteci kampına geçeceklerini de belirten başbakanlık kaynakları, bu dört ismin kamptaki incelemelerinin ardından ortak basın toplantısı yapacaklarını da belirttiler.

Kaynak: Reuters

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber