İş güvenliğinde işler sıkı tutuluyor

Türkiye'de iş güvenliğinin sembolü haline gelen Soma faciasının ardından ilgili bakanlıklar işi sıkı tutuyor. Farklı sektörlerdeki denetimlerde ciddi mesafe alındığını söyleyen İş Sağlığı Genel Müdürü Özer, madenler için sığınma odası tebliği hazırladıklarını söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Nisan 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İş güvenliğinde işler sıkı tutuluyor

Türkiye 2013 yılında 302 kişinin hayatını kaybettiği Soma Maden Kazasının ardından iş sağlığı ve güvenliği konusunda adımlarını artık sıkı atıyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı madenler, inşaat gibi tehlikenin yoğun olduğu sektörlerde yeni mevzuatlar ve tebliğler hazırlamaya başladı. İnşaatlarda güvenli iskele yerine eski usul iskele kuran müteahhitlerin 2 bin 500 lira için riske girdikleri görülünce, bütün inşaatlarda 'güvenli iskele' şartı getirildi. Madenlerin güvenliği konusunda ise katı tedbirler alınıyor. Bunlardan biri de madenlere sığınma odası şartını düzenleyen bir tebliğ hazırlıkları olduğu öğrenildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Kasım Özer, 8-11 Mayıs tarihinde İstanbul'da 8'incisini düzenleyecekleri "Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı" öncesinde gazetecilerle bir araya geldi. Bu yıl zirveye 4 bin kişinin katılmasını beklediklerini anlatan Özer, İş Sağlığı Güvenliği fuarının da olacağını kaydetti.

MADENLERE FOSFORLU ÇIKIŞ HATTI GELİYOR

Soma Maden Kazasından sonra madenlerin daha güvenli hale getirilmesi Enerji Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı ortak çalışma başlattığını anlatan Özer, "Sığınma Odası Tebliği" hazırladıklarını söyledi. Özer, tedbirlerin başında maden kazalarında çıkışları göstermesi için yanmaz özel bir malzemeden yapılmış 'çıkışı gösteren fosforlu' bir hat sistemi şartı getirileceğini bildirdi. Bu kapsamda iş sağlığı ve güvenliğinde kişisel koruma donanımlarının da Türkiye'de üretilmesi gerektiğine işaret eden Özer, 1 milyar dolarlık ithalata karşılık, 100 milyon dolarlık kısmının ancak Türkiye'de üretildiğini söyledi.

İNŞAATLARDA SERTİFİKASIZ İŞÇİ ÇALIŞAMAYACAK

İnşaat sektörünü değerlendiren Özer, Mayıs'ın 25'inden sonra yeterlik sertifikası olmayan işçi çalıştırılmayacağını hatırlattı. Özer, bugüne kadar 13 bin kadar işçinin sertifika sahibi olduğu tahmininde bulunurken, "günlerde 300 bin kişiyi hedefleyen bir eğitim programı başlatacak. Ayrıca Bakanlık da ne kadar hangi işi yapacak işçiye ihtiyaç olduğu yönünde talep toplayacak" dedi.

2 bin 500 TL için insan ölmesin

Türkiye'de yüksekten düşme nedeniyle ölümlerle ilgili 'iskeleden düşme'nin önüne güvenilir iskele şartı ile geçtiklerini kaydedetti. Güvenli iskele ile normal iskele arasında 2 bin 500 lira fark olduğunu vurgulayan Özer, "Müteahhitlerimiz buna tenezzül ediyorlardı" diyerek; 50 kişiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği ve sağlığı konusunda uzman ve hekim bulundurulması konusunda ise 2 yıl geçiş süresi verdiklerini hatırlattı.

Cahit Saraçoğlu 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber